Η πρέσβειρα της Αυστρίας θα τιμήσει με την παρουσία της την εκδήλωση για το Μαικήνα των τεχνών Νικ.Δούμπα


Το ντοκιμαντέρ  με τίτλο «Νικόλαος Δούμπας , Μαικήνας των τεχνών» πρόκειται να προβάλει  ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν.Λάρισας σε  εκδήλωση  προς τιμήν του Μαικήνα των Τεχνών και της Μουσικής και εθνικού ευεργέτη της Ελλάδας και της Αυστρίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η πρέσβειρα της Αυστρίας κ. Melitta Schubert, η οποία προέρχεται από την οικογένεια του μεγάλου Μουσουργού Franz Schubert και γεννήθηκε στην Αθήνα, όταν ο πατέρας της υπηρετούσε ως διπλωμάτης.

Ο Νικόλαος  Δούμπας κατέλαβε το ύπατο αξίωμα του «Μυστικοσυμβούλου»  του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της Αυστριακής Βουλής. Υπήρξε κορυφαίος μαικήνας των τεχνών, ιδιαίτερα της μουσικής. Συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη διάσωση και προβολή του έργου του Σούμπερτ. Σε ειδικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε το 1997 από το Δήμο της Βιέννης αφιερωμένο στο Νικ.Δούμποα και στο Σούμπερτ, αναφέρεται ότι αυτός «συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη διάσωση και προβολή του έργου του Σούμπερτ». Το όνομά του είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με το περίφημο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein) του οποίου θεωρείται πνευματικός ιδρυτής. Αναγορεύθηκε σε επίτιμο δημότη της πόλης της Βιέννης η οποία τιμής ένεκεν, τον περιέλαβε σε κοινό τάφο μαζί με τους αθάνατους της μουσικής Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ και τους φίλους του Μπράμς και Γιόχαν Στράους.   Υπήρξε μέγας ευεργέτης της Αυστρίας και της Ελλάδας.  Ο πατέρας του Στέργιος Δούμπας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βλάστη, έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο κρυφό σχολείο στον  ΄Αγιο Νικόλαο της Βλάστης. Πατέρας και γιος  συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση της Ελλάδος στην εποχή του Τρικούπη. «… Δεν υπήρξε κανένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση που να μην συμπεριλαμβάνει το όνομα του Στέργιου Δούμπα ως επίσημου μέλους ή χορηγού…» γράφει στη διατριβή της η Αυστριακή Ελβίρα Κονέκσυ. Το όνομα του Νικολάου και του Στέργιου Δούμπα συμπεριλαμβάνονται στη μαρμάρινη πλάκα των ευεργετών στην είσοδο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο «Νικόλαος Δούμπας, 1830-1900» των Ι.Μ.Τζαφέττα και Ε. Konecny   στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ,  βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Αφηγητής είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής :

–          Χαιρετισμοί επισήμων

–          Εισαγωγική ομιλία του καθηγητή ιατρικής του Α.Π.Θ. Dr. Ιωάννη Τζαφέτα

–          Προβολή ντοκιμαντέρ «Νικόλαος Δούμας, Μαικήνας των Τεχνών»

–          Αναφορά στο Franz Schubert  και στη σχέση του με το Νικόλαο Δούμπα από τη λογοτέχνιδα Νέλλη Βασβατέκη

–              Ερμηνεία Lieder  του Σούμπερτ από τη σοπράνο Μαρία Ρουκά με τη συνοδεία στο πιάνο του μαέστρου της συμφωνικής Ορχήστρας Χρήστου Κτιστάκη. Συμμετέχει το μέλος του Συλλόγου Νίκος Παλαιός.

–          Ερμηνεία συνθέσεων του Johann Strauss και του  Anton Kral, αφιερωμένων στο Νικ.Δούμπα,  από την πιανίστα Ανδρονίκη Σερενίδου

–          Την εκδήλωση συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μετά  το πέρας της εκδήλωσης, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Βλατσιωτών, θα μεταβούν στο κέντρο ΦΡΟΥΡΙΟ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα: 2410 624 321, 2410 280 368, 2410 232250.

 

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας Ελασσονιτών Μαγνησίας
Επόμενο άρθρο ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΣΥΚΕΩΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ -Από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας