Υπέργειοι πυροσβεστικοί κρουνοί


 Υπέργειους πυροσβεστικούς κρουνούς τοποθετεί το τελευταίο διάστημα η ΔΕΥΑΛ, σε 18 σημεία της Λάρισας, στη θέση προϋπαρχόντων υπόγειων ή και σε νέα σημεία. Η τοποθέτηση γίνεται σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, η οποία τα είχε ζητήσει, μετά από επανειλημμένα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν, στη γρήγορη χρήση τους.

 Μάλιστα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε αποσταλεί και σχετικό έγγραφο με οδηγίες, στο οποίο υπογραμμίζονταν τα εξής: Για τον καλύτερο σχεδιασμό του πυροσβεστικού έργου (ανεφοδιασμό των οχημάτων, αλλά και για την απευθείας προσβολή των πυρκαγιών) προτείνεται η ανάπτυξη του αριθμού των πυροσβεστικών υδροστομίων με υπέργεια πυροσβεστικά υδροστόμια (πυροσβεστικοί κρουνοί). Έτσι ώστε, να γίνονται αντιληπτά πιο εύκολα τόσο από το πυροσβεστικό προσωπικό όσο και από τους πολίτες, καθώς επίσης να μην προκύπτει κίνδυνος ασφαλείας του προσωπικού από την διέλευση τροχοφόρων οχημάτων. Δεν θα χάνεται αφενός μεν, πολύτιμος χρόνος από τους πυροσβέστες στο να τα εντοπίσουν και αφετέρου δε, θα αποφεύγεται η πιθανότητα δημιουργίας εμποδίων από τους πολίτες (στάθμευση οχημάτων επί των υδροστομίων, τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων, εμπορευμάτων πάνω σε αυτά κ.λπ.).

Όπου δεν είναι δυνατή η μετατροπή των υπογείων υδροστομίων σε υπέργεια, να γίνει κατάλληλη σήμανση αυτών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ενδεχόμενη τοποθέτηση διαφόρων εμποδίων (αυτοκίνητα, ογκώδη αντικείμενα, κάδοι απορριμμάτων κ.ά.) από πάνω. Με την τοποθέτηση – εγκατάσταση των υπέργειων υδροστομίων το έργο των υπόλοιπων υπόγειων υδροστομίων δεν καταργείται, αλλά αυτά παραμένουν ενεργά για την άμεση χρησιμοποίησή τους. Για τα σημεία και τις προδιαγραφές τοποθέτησης, προηγήθηκε συνεργασία της πυροσβεστικής με τη ΔΕΥΑ Λάρισας και το τεχνικό τμήμα της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των όποιων τεχνικών προβλημάτων.

Η κατάλληλη σήμανση όλων των υπόγειων υδροστομίων και η σταδιακή ανάπτυξη των υπαρχόντων υπογείων πυροσβεστικών υδροστομίων σε υπέργεια, γίνεται στην περιοχή του κέντρου της Λάρισας και στις συνοικίες Αγίου Αθανασίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Αχιλλίου, Αγίων Σαράντα, καθώς και προβλέπεται ένα κοντά στο άλσος του Μεζούρλου. Οι κρουνοί που τοποθετούνται σταδιακά βρίσκονται στα σημεία:

Καραθάνου και Σκίπη (πλατεία), Βενιζέλου και Κενταύρων (πλατεία γέφυρας Αλκαζάρ), Γεωργιάδου και Διονύσου (κοντά στον «Μύλο του Παππά»), καινούριο σημείο, 31ης Αυγούστου και Ερυθρού Σταυρού (μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου), Βενιζέλου και Ολύμπου (πλατεία Λαού-Ωδείο), Μητροπολίτου Αρσενίου και Παπαφλέσσα (πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο), Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μανδηλαρά (Τρίγωνη πλατεία), Πλατεία Ο.Σ.Ε. καινούριο σημείο, Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου (υπόγειο παρκινγκ-Νομαρχία), Κύπρου και Παπαναστασίου (Κεντρική πλατεία), Παναγούλη και Παπακυριαζή (πλατεία Ταχυδρομείου), Στρατηγού Φράγκου και Νικηταρά, Αγιάς και Ηρών Πολυτεχνείου απέναντι από το ΑΤΑ(πλατεία Ηρώων Κατοχής), Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου, 23ης Οκτωβρίου και Θεοτοκοπούλου (πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου), Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικόδημου, Ιουστινιανού και Ιάσονος (πίσω από τα σχολεία), Δημοκρατίας και Καραμπίλια (Άλσος Μεζούρλου) καινούριο σημείο

Προηγούμενο άρθρο Ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο Πρωτοδικείο
Επόμενο άρθρο «Καφενείον οι κουβέντες»