Σημεία Συνέντευξης του Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου


 Για συναίνεση

«Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς έδειξε απόλυτη διάθεση να «βάλει πλάτη» και να βοηθήσει αυτή την ώρα την πατρίδα, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται. Έτεινε χείρα φιλίας, καθώς ψήφισε πάνω από 30 από τα 60 νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση. Δεν υιοθέτησε τη δομική αντιπολίτευση  που έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν έλεγε μονίμως «όχι σε όλα». Δεν βγήκε να πει όχι σε επενδύσεις, να αμφισβητήσει επενδύσεις, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με την Cosco, με τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Δεν βγήκε στο πεζοδρόμιο να εξεγείρει τους πολίτες ενάντια σε μεταρρυθμίσεις, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου, που συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της ήπιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προώθησε η κ. Πετραλιά… 

…Εμείς κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση, μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, σε αυτόν τον 1 χρόνο που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση.

…Η συζήτηση αυτή, προφανώς δεν είναι μια μυστική διαβούλευση, δεν είναι μια συναλλαγή. Εμείς, λοιπόν, εκ προοιμίου λέμε ναι, βεβαίως θα συμμετάσχουμε σ’ αυτές τις επαφές που θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω τι μορφή θα έχουν, αν θα είναι κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή θα γίνουν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς θα συμμετέχουμε όπως συμμετείχαμε και στο παρελθόν.

…Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θα είναι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, τι περιεχόμενο θα έχει. Aν η κυβέρνηση ζητάει να συναινέσουμε σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα σας έλεγα εκ προοιμίου δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο. Αν προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής, τότε ναι, να συνομιλήσουμε για αναπτυξιακά μέτρα για να βγει η χώρα μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

…Εκείνο που βαραίνει -σας το λέω ξεκάθαρα και πάλι- είναι το περιεχόμενο που δίνει ο πρωθυπουργός στη συναίνεση, προς ποια κατεύθυνση ζητά συναίνεση. Αν δεν ακούει την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ., όλο αυτό το διάστημα, προτείνοντας μια εναλλακτική πρόταση, ας ακούσει τουλάχιστον την έκκληση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που λέει ότι πέρα από μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα χρειάζεται και τόνωση της αγοράς. Χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα, γι’ αυτά επιμένουμε τόσον καιρό, 23 μέτρα είχαμε παρουσιάσει μήνες πριν, ολοκληρωμένη πρόταση παρουσιάσαμε στις 7 Ιουλίου. Ας τη μελετήσει η κυβέρνηση και εδώ είμαστε, αυτή η πρόταση να αποτελέσει σημείο αναφοράς».

Αποτίμηση εκλογών

«Η Ν.Δ. βγαίνει πολύ πιο ισχυρή από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, θυμόσαστε πόσο βαριά λαβωμένη ήταν στις εθνικές εκλογές.

…Εμείς δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να υιοθετήσουμε τις αναλύσεις των εκλογολόγων, στο τέλος της πρώτης εκλογικής βραδιάς, που έλεγαν ότι η διαφορά ήταν 1 έως 2 μονάδες».

…Η Ν.Δ. όχι μόνο βγήκε πιο ισχυρή από αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά διεύρυνε και το εκλογικό της ακροατήριο. Μέχρι πριν λίγους μήνες μιλούσαμε και μάλλον απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων. Θυμόσαστε όταν η κυβέρνηση ψήφισε με τα «εξαπτέρυγά» της το Μνημόνιο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πίστευε ότι αυτό ήταν μονόδρομος. Με την επίμονη στρατηγική της Ν.Δ., με την εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, πάνω από 7 στους 10 πολίτες σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική εκείνη δεν ήταν μονόδρομος.

…Βεβαίως, τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής μπορεί να «θολώνουν» το πραγματικό μήνυμα της πρώτης Κυριακής γιατί για μερικές εκατοντάδες ψήφους μπορεί να μην κέρδισε ο κ. Γκιουλέκας ή να χάσαμε το Βόρειο Αιγαίο για μερικές εκατοντάδες ψήφους ετεροδημοτών που δεν μετακινήθηκαν. Αλλά η ουσία της πολιτικής και τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την πρώτη Κυριακή.

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟΥ