Συνάντηση Νομάρχη Μαγνησίας με Βιοτέχνες και Εμπόρους Λάρισας


Σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η προγραμματισμένη συνάντηση του Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολου Παπατόλια με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Λάρισας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας.

 Κατά τη συνάντηση τα μέλη της Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος κ. Καγκελάρης παρουσίασαν στον κ.Παπατόλια σειρά προβλημάτων και πρωτοβουλιών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Παπατόλιας δήλωσε:

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα και να σας πω είχα σειρά επαφών και συναντήσεων με το χώρο των Επαγγελματοβιοτεχνών καθώς είχα μία προδιάθεση να αναπτύξω συγκεκριμένη ατζέντα με τον κλάδο σας καθώς γνωρίζω ότι λίγο πολύ οι αρμοδιότητες της Ν.Α. είχαν να κάνουν κυρίως με την Αγροτική οικονομία, ενώ με το χώρο της μικρομεσαίας επιχείρησης, τους Επαγγαλματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους υπήρχε μία πιο επιδερμική σχέση. Κι ενώ θα μπορούσε να ήταν πιο ουσιαστική, δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν αναπτυξιακές πολιτικές που να άγγιζαν τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Θα ήθελα να σας αναφέρω πως αποτελείται τον 6ο κατά σειρά φορέα στον τομέα τον Επαγγελματοβιοτεχνικό που συναντώ, κι αυτό διότι πιστεύω πως αξίζει πραγματικά να δώσουμε μία ώθηση στον τομέα της μεταποιητικής βάσης της τοπικής μας και περιφερειακής μας οικονομίας, όπως πολύ σωστά επεσήμανε νωρίτερα και ο Πρόεδρος, και πιστεύω μάλιστα ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους αύξησης των ποσοστών ανεργίας στην περιοχή μας, είναι το ότι ακριβώς οδηγείται σε μαρασμό αυτός ο κλάδος. Αναμφισβήτητα το 2010 ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, με στασιμότητα, έλλειψη ρευστού και αδυναμία των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Από τη σημερινή μας συνάντηση ωστόσο, φεύγω απολύτως ικανοποιημένος καθώς προέκυψε μία πρόταση αιχμή του δόρατος για την παράταξή μας και ανεξάρτητα με το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικότητας ανάμεσα στις νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις και στο νέο προσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα, του Αγροτικού.

Θα πρέπει με απλά λόγια να παράγουμε, εκείνο για το οποίο θα υπάρχει εγγυημένη διάθεση στην αγορά. Αν δεν υπάρχει αυτή η συνέργεια ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, φοβάμαι πως δεν θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα που έχουμε εδώ στη Θεσσαλία, που όπως προαναφέρθηκε είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας.  Εκεί θα πρέπει να αξιοποιήσουμε βεβαίως και τη στρατηγική μας θέση, τις συνδυασμένες μεταφορές ώστε να μπορούμε να τροφοδοτήσουμε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση βέβαια και στην αξιοποίηση των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και λιμενικών συνδέσεών μας, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η στρατηγική μας θέση στο κέντρο της χώρας».

Σε ότι αφορά το θέμα των μονοπωλιακών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσε στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης η Ομοσπονδία στο Νομάρχη Μαγνησίας, ο κ.Παπατόλιας τόνισε:

«Η έφοδος των πολυκαταστημάτων και η πολιορκία που εσείς ως κλάδος την έχετε βιώσει τραυματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με καταστήματα τα οποία λειτουργούν σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο με αυτό των δικών σας επιχειρήσεων, δημιουργούν σε κάθε περίπτωση άνισους όρους ανταγωνισμού. Και εδώ αποτελεί μονόδρομο πλέον, η συνένωση των επιχειρήσεων με τη δημιουργία ισχυρών συνεταιριστικών δομών, που θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τις ντόπιες επιχειρήσεις και  εδώ απαιτείται δουλειά στο μέλλον. Πρέπει να δρομολογηθούν, με συντονισμένες προσπάθειες, συνενώσεις επιχειρήσεων, δημιουργία ομίλων, κοινοπραξιών και συνεταιρισμών για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός που δημιουργούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Και εδώ η αυτοδιοίκηση έχει πάρα πολλά πράγματα να προσφέρει. Πρώτα από όλα στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών».

Παράλληλα ο κ. Παπατόλιας, στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, πρότεινε η νέα αιρετή Περιφέρεια, να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συνένωση των συνεταιριστικών τραπεζικών δυνάμεων της Θεσσαλίας, αναφέροντας παράλληλα το χαρακτηριστικό και επιτυχημένο παράδειγμα της Κρήτης.

Ο Νομάρχης Μαγνησίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση, επεσήμανε ακόμη το έλλειμμα πληροφόρησης που εντοπίζεται σήμερα, σε σχέση με τις αρμοδιότητες της νέας αιρετής Περιφέρειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός ότι πάμε σε εκλογές που σηματοδοτούν την έναρξη της εφαρμογής της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και κανένας δε συζητά για τον «Καλλικράτη»,  στρέφοντας αποκλειστικά και μόνο στο θέμα του μνημονίου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσφέρουν μία θετική διέξοδο από αυτό, προβάλλοντας το αντίδοτο του μνημονίου, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε, για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη», δήλωσε ο κ.Παπατόλιας.

Σε ότι αφορά τέλος, την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των μελών της Ομοσπονδίας για τη δημιουργία μονάδας οριστικής ανακύκλωσης ο Νομάρχης Μαγνησίας την χαρακτήρισε  πρωτοπόρα και σημαντική καθώς είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος από τη μια, αλλά και με την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών απασχόλησης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από την άλλη και θα πρέπει να αποτελέσει, συμπλήρωσε, προτεραιότητα της νέας αιρετής Περιφέρειας η στήριξη αυτών των προσπαθειών, καθώς θα έχει και τη σχετική αρμοδιότητα βάση της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Ο κ.Παπατόλιας, καταλήγοντας σημείωσε πως «η νέα αιρετή Περιφέρεια θα διαχειρίζεται πλέον τα αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα μέλη της ομοσπονδίας θα συμμετέχουν στα όργανα διαβούλευσης, γεγονός που θα επιτρέψει τον καλύτερο δυνατό στρατηγικό σχεδιασμό τους. Με τις νέες αυτές αρμοδιότητές της επίσης η αιρετή Περιφέρεια θα μπορέσει να επιτύχει ουσιαστικές παρεμβάσεις  σε τομείς όπως της υγείας, Πολεοδομικού σχεδιασμού, στο χωροταξικό και τόσους άλλους, με ενιαίους κανόνες για όλη τη Θεσσαλία».

Ιδιαίτερη σημαντική δε, σημείωσε ο κ.Παπαττόλιας,  είναι η αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας στον τομέα του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία γραφείου στήριξης των εξαγωγικών μεταποιητικών και άλλων βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, με  ενιαία προβολή και στήριξη των τοπικών προϊόντων μας, ώστε οι συνεταιρισμοί να ξεφύγουν από τα στενά όρια του Νομού τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινήσανε οι αιτήσεις για τα Φωτοβολταικά
Επόμενο άρθρο Οι κυβερνητικές επιλογές χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ