Ξεκινήσανε οι αιτήσεις για τα Φωτοβολταικά


 Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθούν από σήμερα αρκετοί αγρότες του νομού, καθώς γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για συμμετοχή σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται η ΕΑΣ Λάρισας και η ΔΕΗ Λάρισας που εμπλέκονται στο θέμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και της αγροτιάς αρκετοί αγρότες θα σπεύσουν σήμερα, με το καλημέρα για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, αφού το αυστηρό κριτήριο προτεραιότητας, βάσει του χρόνου υποβολής, από τη μία και η… «ανοιχτή» ημερομηνία παραλαβής τους από την άλλη, δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού και αδυσώπητης μάχης για τη σειρά.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

«Έτοιμη» δηλώνει η ΔΕΗ Λάρισας να εξυπηρετήσει τους νέους «πελάτες» της, ενώ ο διευθυντής κ. Σωτήρης Αλευράς τονίζει στην «Ε» ότι «ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει, θα αποφασιστεί η ενίσχυση του Τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών». Ο κ. Αλευράς διαβεβαιώνει ότι «δεν θα καταστρατηγηθεί η σειρά προτεραιότητας» και συνιστά ψυχραιμία στους αγρότες που θα σπεύσουν από νωρίς το πρωί στη ΔΕΗ.

Πάντως ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ερωτηματικά είναι η παραδοχή εκ μέρους της ΔΕΗ, με τον πιο επίσημο τρόπο – δια της ανακοινώσεως της περασμένης Παρασκευής – ότι οι αιτήσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα για φωτοβολταϊκά από πάσης φύσεως (ιδιώτες, επιχειρηματίες, νομικά πρόσωπα κ.λπ.) έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις και ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξει προγραμματισμός της χορήγησης αδειών σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η συνολική ισχύς των αιτήσεων που έχει δεχτεί, το προηγούμενο διάστημα ανέρχεται, για σταθμούς ισχύος 100 έως 500 kW σε 1.000 MW, ενώ η συνολική ισχύς των αιτήσεων για σταθμούς έως 100 kW, εκτιμάται περί τα 400 MW. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η ΔΕΗ θα καταφέρει να «ικανοποιήσει» το μεγάλο αυτό πλήθος των «αγροτικών» αιτήσεων, δεδομένου ότι το επίσημο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εστάλη από το ΥΠΕΚΑ στην Κομισιόν τον Ιούλιο για διαβούλευση μιλάει για στόχο 2.200 MW ως το 2020; Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αγρότες που θα υποβάλλουν το σχετικό φάκελο καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 500 ευρώ εφόσον πρόκειται για σταθμούς ισχύος 20 – 100 κW και 300 ευρώ για σταθμούς ισχύος έως 20 kW.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται όλο αυτό το διάστημα αλλά και των εκτιμήσεων που υπολογίζουν κοντά στους 7.000 τους αγρότες (3.000 ή και παραπάνω μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συν 3.000 περίπου από μεμονωμένους αγρότες), οι οποίοι έχουν έτοιμους τους φακέλους, αλλά και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρέσχε 9.500 βεβαιώσεις σε κατ’ επάγγελμα παραγωγούς, καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς την κατάσταση που θα επικρατήσει στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, από σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας έχει δώσει περίπου 1500 αιτήσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο προϊστάμενος του Οργανισμού στη Θεσσαλία κ. Δημήτρης Μαντζαρλής εξήγησε στην «Ε» τις προϋποθέσεις που χρειάζεται κάποιος, για να πάρει την απαραίτητη βεβαίωση. Ο αγρότης πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και το 50+1% του εισοδήματός του να προέρχεται από αγροτικές ασχολίες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Απαράδεκτη θεωρεί η ΠΑΣΕΓΕΣ την πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ, με την οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των αγροτών για την υποβολή των αιτημάτων τους στις περιφερειακές της υπηρεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του προέδρου κ. Τζανέτου Καραμίχα προς την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, την οποία κοινοποιεί και στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή, ήδη έχει σταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ σχετικό έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ με το οποίο προτείνεται η αυτονόητη, πάγια και νόμιμη πρακτική της εξουσιοδότησης με το γνήσιο της υπογραφής, που εφαρμόζεται σε όλους τους δημόσιους φορείς. Ενώ τονίζεται πως κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της υπουργού προς την ΔΕΗ, ώστε να τροποποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Η ΕΑΣ

Χαμηλούς τόνους φαίνεται να κρατά η ΕΑΣ Λάρισας στο εγχείρημα αυτό, καθώς δεν έχει πρωταγωνιστήσει τουλάχιστον στον τομέα της ενημέρωσης, προσφέροντας… γήπεδο στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην Ένωση δεν προτίθενται να ασχοληθούν ιδιαίτερα με το θέμα και περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Η εκτίμηση είναι ότι τα φωτοβολταϊκά δεν θα ικανοποιήσουν τις αυξημένες προσδοκίες των αγροτών.

Καταρχήν η ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων. Η σχετικά εύκολη χρηματοδότηση από τις τράπεζες προσέλκυσαν το ισχυρό ενδιαφέρον των αγροτών, αλλά τώρα υπάρχει κίνδυνος πολλοί αγρότες να μείνουν με τον φάκελο στο χέρι, έχοντας πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ (η διαδικασία κοστίζει 3.000 – 5.000 ευρώ) σε μελετητικά γραφεία. Γι΄ αυτό και τις τελευταίες μέρες το Yπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται επιφυλακτικό.

ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο μεταξύ, με ρυθμό 100 αιτήσεων την ημέρα κινείται η αγορά των δανείων για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που αναδεικνύεται ως η ανερχόμενη δραστηριότητα, που κινεί αυτή τη στιγμή τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αλλά και τη ζήτηση από την πλευρά των ιδιωτών.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών τραπεζών έχει σχεδιάσει προϊόντα δανειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που συμπληρώνονται από ευρύτερα προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Τα πράσινα δάνεια είτε αφορούν την εξοικονόμηση είτε την παραγωγή ενέργειας, προσφέρονται με τη μορφή ενός απλού καταναλωτικού δανείου, που συνήθως έχει ευνοϊκό επιτόκιο έως και 3 μονάδες χαμηλότερο από το μέσο δάνειο, ενώ διαδεδομένα είναι και τα προγράμματα με υποθήκη, που εξασφαλίζουν ευνοϊκή τιμολόγηση στο επίπεδο ενός στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου. Τα δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προσφέρονται επίσης με τη δυνατότητα εκχώρησης της σύμβασης, που υπογράφει ο κάτοχος του φωτοβολταϊκού συστήματος με τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιον να ξεκινήσει την επένδυση χωρίς ίδια κεφάλαια.

Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κατοικίας για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στη στέγη με μέγιστη συνολική ισχύ μέχρι 10 kw. Εάν πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος, ενώ εάν κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης μιας ταράτσας, μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα, εφόσον το επιτρέπει ο κανονισμός του οικήματος.

Προηγούμενο άρθρο Draft created on September 2, 2010 at 3:18 am
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Νομάρχη Μαγνησίας με Βιοτέχνες και Εμπόρους Λάρισας