Σημεία συνέντευξης του βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Mega


 Η εκλογολογία

«Από μας αναδεικνύεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Η «μπλόφα» έσκασε στα χέρια του. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που και στο παρελθόν άνοιξε τη συζήτηση για το ΔΝΤ και καταλήξαμε εκεί. Το θέμα των εκλογών έχει ανοίξει, και θα επανέρχεται κάθε τόσο η εκλογολογία. Αυτή η συζήτηση βλάπτει τη χώρα και στο εξωτερικό. Είδατε την προεκλογική περίοδο την εκτίναξη των spreads. Αλλά νομίζω ότι κάθε τόσο θα επανέρχεται ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Εμείς από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται ζήτημα από τη Νέα Δημοκρατία προσφυγής στις κάλπες. Εκείνο που ζητήσαμε είναι να στείλουν οι πολίτες ένα καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει ρότα.»

 Πιο εκκωφαντικό το μήνυμα του β΄ γύρου

«Η δήλωση του Πρωθυπουργού μπορούσε να είχε γίνει χωρίς καν να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Δεν είπε λέξη ότι έλαβε το μήνυμα. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες αυτή την Κυριακή να στείλουν ένα πιο εκκωφαντικό μήνυμα. Να προσέλθουν στις κάλπες και να καταψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πολιτικής, μπας και λάβει το μήνυμα η κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική. Αφού δεν αντελήφθη το μήνυμα την πρώτη Κυριακή να είναι πιο εκκωφαντικό για να το καταλάβει τη δεύτερη Κυριακή.»

Το ζήτημα της αποχής

«Υπάρχει αναμφίβολα ένα ζήτημα με τη μεγάλη αποχή. Επιτρέψτε μου δύο παρατηρήσεις:

Πρώτον, τα αποτελέσματα των εκλογών βγαίνουν επί των ψηφισάντων. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε με 11 μονάδες τη ΝΔ, πήρε τις ίδιες ψήφους που είχε πάρει και το 2004 που καταποντίστηκε και τότε δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για την αποχή.

Το δεύτερο, που θέλω να πω είναι ότι η αποχή είναι ένα μήνυμα προς όλο τον πολιτικό κόσμο και εμείς προσπαθούμε να το αποκωδικοποιήσουμε. Πρωτίστως, όμως, το μήνυμα της αποχής είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής. Να σας πω ένα παράδειγμα. Στις Ευρωεκλογές του 2009 είχαμε πολύ μεγάλη αποχή. Η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με 4-4,5 μονάδες. Τότε, πολλά στελέχη της κυβέρνησής μας βολεύονταν με μια ανάλυση του τύπου “ξέρετε αυτοί που πήγαν παραλία και δεν ήρθαν στην κάλπη είναι δικοί μας, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν μια δυσαρέσκεια και θα επιστρέψουν στην κάλπη στις εθνικές εκλογές”. Επέστρεψαν στην κάλπη και μας έδωσαν ένα “τσάταλο” -έτσι λέμε στη Θεσσαλία- με 11 μονάδες. Η αποχή λοιπόν είναι ένα πρώτο βήμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.»

Προηγούμενο άρθρο «Η αποχή ως πολιτική ευκαιρία»
Επόμενο άρθρο Πρώτευσαν σε σταυρούς οι... «γνωστοί»!