Ψήφισαν 323 μετανάστες και ομογενείς στη Λάρισα


 Τριακόσιοι είκοσι τρεις μετανάστες, ομογενείς και αλλοδαποί, που κατοικούν στη Λάρισα, ψήφισαν χθες για πρώτη φορά και μόνο για τους υποψηφίους του δήμου.

 Οι περισσότεροι βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς όχι μόνο ψήφιζαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά για πρώτη φορά στη ζωή τους, κι αυτό όχι γιατί μόλις ενηλικιώθηκαν αλλά γιατί ποτέ δεν είχαν αυτό το δικαίωμα.

Στην πόλη που ζουν και εργάζονται επί πολλά χρόνια νιώθουν πλέον ότι αναγνωρίζονται ως πολίτες της και έσπευσαν με συναισθήματα χαράς και ευθύνης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θεωρώντας μάλιστα υποχρέωσή τους να το κάνουν.

Πολλοί ανάφεραν ότι ήταν σημαντική στιγμή να συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή έκφραση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να περάσουν μέσα στο εκλογικό τμήμα και μέσω της ψήφου τους να καταθέσουν τη δική τους άποψη για την πολιτική ζωή της Λάρισας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

«Είμαι σαράντα χρονών. Ζω και εργάζομαι στη Λάρισα είκοσι χρόνια και πρώτη φορά στη ζωή μου ψηφίζω…» μας είπε ο κ. Στέφανος Παππάς, ομογενής, που γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα και σήμερα νιώθει ότι επιτέλους του αναγνωρίσθηκε η ταυτότητα του Έλληνα, αν και περιμένει ακόμη το πολυπόθητο χαρτί της νέας του ταυτότητας, από τότε που κατέθεσε και εγκρίθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά του για την απόκτησή της.

«Το ότι έχω πλέον δικαίωμα ψήφου είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αισθάνομαι ότι μετρά και η δική μου άποψη για την πολιτική ζωή του τόπου. Μπορώ να εκφράσω την απογοήτευσή μου ή τη στήριξή μου σε κάποιους και η φωνή μου να έχει δύναμη, να έχει σημασία…», αναφέρει ο κ. Παππάς.

Είναι παντρεμένος, έχει δύο παιδιά και διατηρεί οπωροπωλείο χρόνια στην πόλη. Είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώση της πολιτικής ζωής της χώρας μας, ενώ ενδιαφέρεται και ενημερώνεται συνεχώς για τα θέματα της Λάρισας και γνωρίζει τα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του δήμου Λαρισαίων.

«Ψήφισα για μια καλύτερη μέρα…», υποστήριξε ο ίδιος και αναφερόμενος στα κριτήρια της επιλογής του στην κάλπη, τόνισε. «Δεν ήταν κομματικά τα κριτήρια. Ψήφισα πρόσωπα που γνωρίζω. Που πιστεύω ότι μπορούν να αγωνιστούν για το καλύτερο για την πόλη και για τη ζωή μας σε αυτή».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ…

Για τον 38χρονο Αλβανό κ. Αγκίμ Ντόταϊ, από την Αυλώνα, η συμμετοχή του σε δημοκρατικές εκλογές ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. «Μέχρι και πριν το ’90 δεν ξέραμε στην Αλβανία τι είναι η δημοκρατία», δηλώνει και περιγράφοντας αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία του μας είπε: «Αυτή η στιγμή ήταν σημαντική για μένα καθώς είχα την ευκαιρία να βιώσω τη μεγαλύτερη έκφραση ελευθερίας του ανθρώπου… Νιώθω πλέον πιο ελεύθερος άνθρωπος και σημαντικός για την κοινωνία που ζω, καθώς μπορώ να είμαι πια κι εγώ ένας από αυτούς που αποφασίζουν.

Ήταν η ώρα που μπόρεσα να καταθέσω την άποψή μου, μια πράξη που μου πρόσφερε το συναίσθημα της αξίας μου ως άτομο. Το ότι μπορώ να ψηφίσω μου δίνει ελπίδα για το μέλλον αλλά και μεγάλη ευθύνη».

Ζει και εργάζεται στη Λάρισα είκοσι χρόνια και δηλώνει ότι τη θεωρεί πόλη του και δεν σκέφτεται τον εαυτό του μακριά από αυτή. Εδώ δημιούργησε την οικογένειά του, εδώ έκανε φίλους, εδώ πάνε τα παιδιά του σχολείο και εδώ είναι όλος του ο κόσμος, καθώς στην Αλβανία όπως μας είπε πάει μόνο για διακοπές και κάθε φορά ανυπομονεί να ξαναγυρίσει στη Λάρισα, την πόλη που αγάπησε, όσο καμιά άλλη.

Στην ερώτησή μας με ποια κριτήρια ψήφισε στις εκλογές και τι περιμένει με τη ψήφο του, μας απαντά: «Ήρθαμε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή και ψήφισα και μόνο γι’ αυτό, για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω την πολιτική κατάσταση στη Λάρισα και τα πρόσωπα της πολιτικής ζωής της. Η επιλογή μου αφορούσε πρόσωπα και όχι κόμματα, γιατί πιστεύω κυρίως στους ανθρώπους.

Ψήφισα αυτούς που πιστεύω ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα θέλω μου σε μια ανθρώπινη πόλη, σε μια καλύτερη ζωή».

12.762 ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά, στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είχαν συνολικά 12.762 ομογενείς και μετανάστες που ζουν επί μακρόν και νόμιμα στην Ελλάδα και οι οποίοι είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας.

Σύμφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 79% από αυτούς, δηλαδή 10.097, είναι μετανάστες και 21% είναι οι 2.665 ομογενείς.

Οι ομογενείς και οι μετανάστες συμμετείχαν μόνο στις δημοτικές εκλογές και όχι στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Προηγούμενο άρθρο Πρόβλημα... μέσης έχουν οι εφορευτικές!
Επόμενο άρθρο Όλα τελικά πήγαν ρολόι...