Πρόβλημα… μέσης έχουν οι εφορευτικές!


 Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι ένας τομέας που ποτέ δεν παρουσιάζει προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, γιατί ακόμα και αν παρουσιαστούν αιφνίδια κωλύματα- ελάχιστα όμως- υπάρχει μακρύς κατάλογος αναπληρωματικών.

 Το ζήτημα είναι με τις εφορευτικές επιτροπές, όπου το πρόβλημα επιδεινώνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία. Όλο και λιγοστεύουν οι πρόθυμοι να συμμετάσχουν, σημειωτέον ότι είναι υπηρεσία που προσφέρει ο πολίτης δωρεάν στο κράτος. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, όπως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που εμφανίστηκε αυξημένος αριθμός μελών εφορευτικών επιτροπών με προβλήματα υγείας στη… μέση. Βεβαίως, προσκομίζουν χαρτί γιατρού στην εισαγγελία και η απαλλαγή είναι αυτονόητη.

Το θέμα της έλλειψης των εφορευτικών επιτροπών είναι παλιό, είναι γνωστό στην πολιτεία, αλλά δεν το διορθώνει με τη θέσπιση κάποιας αμοιβής, ώστε να περιοριστεί η άρνηση των πολιτών. Τη στιγμή μάλιστα, που ακόμα και σήμερα με τα τόσα οικονομικά προβλήματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς αμείβονται, έστω κι αν υπάρχει μείωση περίπου 20% στην αμοιβή. Το ποσό που απομένει δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Στην περίπτωση των εφορευτικών επιτροπών υπάρχουν κι άλλο παράγοντες που μειώνουν τη «δεξαμενή» από όπου μπορεί να επιλεγούν, σε κάθε εκλογικό τμήμα. Δεν μπορεί να είναι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, ούτε εκπαιδευτικοί. Από την άλλη, λόγω προσωπικών δεδομένων, οι εκλογικοί κατάλογοι του κάθε εκλογικού τμήματος, από όπου γίνεται η επιλογή των μελών των εφορευτικών επιτροπών, δεν αναγράφουν επάγγελμα, όπως παλιά. Άρα, μπορεί να γίνει επιλογή μέλους, που εξ αρχής δεν επιτρέπεται. Αυτό θα φανεί στη συνέχεια, όταν παραλάβει το διοριστήριο και θα πάει στην εισαγγελία για να το αναφέρει. Ανάλογα συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες μελών εφορευτικών επιτροπών, που είτε πηγαίνουν νωρίτερα στην εισαγγελία είτε αυθημερόν το δηλώνουν στο δικαστικό αντιπρόσωπο και οι χρόνοι για αντικατάσταση είναι πιο πιεστικοί.

Η ευχή για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι να υπάρξουν τα λιγότερα προβλήματα στο κομμάτι των εφορευτικών επιτροπών, για τον πρόσθετο λόγο ότι οι εκλογές αυτές θεωρούνται από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες, λόγω του Καλλικράτη και του νέου τρόπου εκλογής των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του νέου θεσμού του εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου

Προηγούμενο άρθρο Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Επόμενο άρθρο Ψήφισαν 323 μετανάστες και ομογενείς στη Λάρισα