Ειδήσεις

Μάξιμος: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας


The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright.They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions:the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliamentyou should not adapt, alter or manipulate any of the imagesyou should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading contextyou should not authorise others to re-use the imagesif a photographer’s name is published on www.hellenicparliament.gr they should be creditedphotographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain.©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki EleftheriouAthens-Greece

Υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παρουσίας των Ορθοδόξων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένταξης, κ. InaCoseru, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. LarisaNovac και τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. AndreiPopov.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία αυτή ν’ αποτελέσει αφετηρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΔΣΟ και Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης.  Αναφερόμενος στους στόχους της ΔΣΟ, που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων, η προαγωγή των χριστιανικών αξιών στην ΕΕ, καθώς και ο διαθρησκευτικός και διαπολιτισμικός διάλογος για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, είναι περισσότερο από πότε επίκαιροι σήμερα.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση προς το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» (15-17 Μαΐου 2024), αλλά και για να ορισθεί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές καλοκαίρι.

 

Στα σύνορα του πολέμου…

Η κ. LarisaNovac εστίασε στη σημασία που αποδίδει η χώρα της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η Μολδαβία είναι στα σύνορα ενός πολέμου που δεν τον βλέπουν στην τηλεόραση, αλλά ακούν καθημερινά τους βομβαρδισμούς, καθώς από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κισινάου, μέχρι την Οδησσό η απόσταση είναι μόνο 80 χλμ., και γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η διαβίωση στην περιοχή η οποία βάλλεται καθημερινά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Εκκλησία στη Μολδαβία δεν έχει πάρει, ακόμη, θέση εναντίον του πολέμου της Ρωσίας. Όπως είπε, η χώρα έχει δύο μητροπόλεις -εκ των οποίων η μητρόπολη της Μολδαβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας και η μητρόπολη της Βεσσαραβίας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Η Εκκλησία, ενίοτε προωθεί αρνητικά μηνύματα, ενώ θα πρέπει να ενώνει τους Ορθοδόξους και να προάγει αξίες, όπως η ταπεινότητα και η αλληλεγγύη.

 

Καταδίκη του πολέμου

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι η ΔΣΟ καταδίκασε εξ αρχής τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην Οργάνωση, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν ιδρυτικά της μέλη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η θρησκεία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εργαλειοποιείται πολιτικά.

Επιπλέον, επανέλαβε τη βούληση ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Κισινάου, ενδεχομένως και μέσω διοργάνωσης συνεδρίου ή συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στη Μολδαβία, προωθώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ένα μήνυμα στήριξης σε μία χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, εκ μέρους της ΔΣΟ, ο σύμβουλος κ. Κώστας Μυγδάλης.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Τέχνη & Απεξάρτηση” της Ομάδας Εικαστικών του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Επόμενο άρθρο Ανεβαίνει το έργο «Παγίδα ή Διπλό Παιχνίδι;» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κιλελέρ