ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Η ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Τον δρόμο της εκκαθάρισης φαίνεται να επιλέγει η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας, μετά τις τελευταίες δικαστικές περιπέτειες των διοικητικών της για οφειλές της Ένωσης προς το δημόσιο και το πάγωμα του νόμου 4015 που αφορά στην εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ, στην οποία θα καθοριστούν επίσης οι βασικοί άξονες της απάντησης που θα δοθεί –αύριο, μέσω συνέντευξης Τύπου- στις καταγγελίες των απλήρωτων εργαζομένων για κακοδιαχείριση.

Οι διοικητικοί της ΕΑΣ βλέποντας το νομοθετικό κενό που υπάρχει σχετικά με τη μετατροπή της δευτεροβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συν\σμο (ΑΣΟ), καθώς δεν έχει οριστεί ακόμη εποπτική αρχή, ενώ δεν προβλέπεται να εκδοθεί άμεσα Προεδρικό Διάταγμα βλέπουν τη λύση της εκκαθάρισης ως «μονόδρομο» και κυρίως βάλσαμο ενόψει των δικαστικών περιπετειών που έχουν με το δημόσιο. Στη σημερινή συνεδρίαση θα καθορισθεί και η ημερομηνία σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, η οποία θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι περισσότεροι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί βρίσκονται στον αέρα, καθώς διοικητικά είναι ακέφαλοι, ενώ το ρευστό κλίμα που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα έχει αποθαρρύνει τους περισσότερους από την ενασχόλησή τους με τα συνεταιριστικά δρώμενα.

Μπορεί η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας να πήρε παράταση μέχρι τέλος του χρόνου (αφού ο Ν4015 αρχικά έληγε τη θητεία των διοικήσεων στις 30 Ιουνίου), δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς. Από τους 137 Συν\σμούς στη Λάρισα, με τον νέο νόμο οι 30 μετατράπηκαν σε αυτόνομους ΑΣΟ, οι 15 περίπου οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση (λουκέτο) και οι 90 περίπου εντάχθηκαν στο νέο σχήμα της ΕΑΣ, που μετατρέπεται σε ΑΣΟ.

Έτσι από το καλοκαίρι, με αφορμή και το νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε στο αγροτικό κίνημα με τον Ν 4015, κάθε διοικητική, εμπορική συναλλαγή σταμάτησε. Στάσιμα είναι τα πράγματα και με τους αυτόνομους συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορούν –βάσει του Ν4015- να ορίσουν προσωρινή διοίκηση ή να προχωρήσουν σε εκλογές.

Ωστόσο η απροθυμία των μελών των Συν\σμων να ασχοληθούν με τα διοικητικά, έχει οδηγήσει σε μια γενικότερη απαξίωση το αγροτικό κίνημα. Το καταστατικό ορίζει την εκλογή 7μελούς Δ.Σ., και 3μελούς Εποπτικού, αλλά το ενδιαφέρον των αγροτών για τη διοίκηση κάθε συνεταιρισμού μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Και όπως ανέφερε έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής στην «Ε» «οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών πέτυχαν τον στόχο τους. Απαξίωσαν στη συνείδηση των αγροτών το σύνολο του αγροτικού κινήματος». Όσον αφορά στις ευθύνες των ίδιων των συνδικαλιστών-συνεταιριστών, αυτές θα συζητηθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση.

Thessalianews.gr

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση βιβλίου κ. Σιουζουλή
Επόμενο άρθρο ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τ.Ο.Ε.Β. ΔΑΜΑΣΙΟΥ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ