Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Τιμή και απεριόριστος σεβασμός στο όλον της γης


Στο μήνυμά της με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Α΄ επιλαχούσα Βουλευτής της  ΝΔ και π. Αντιπεριφερειάρχης , κ. Ρένα Καραλαριώτου επισημαίνει: Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερωμένη στο όλον της γης, στη στυλοβάτη της κοινωνίας, της οικογένειας, στον άνθρωπο που γέννησε τον κόσμο, τον ομορφαίνει και τον εξελίσσει. Ημέρα τιμής, γιορτής και αφορμής για απολογισμό, ανάδειξης των κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων τους, αλλά και προβληματισμού για τις προκλήσεις και τις ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της ισότητας των φύλων και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και την ανάπτυξη των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.

Τιμούμε την ψυχή της κοινωνίας και της ελληνικής περιφέρειας, την γυναίκα που διατήρησε και μεταλαμπάδευσε στις νεότερες γενιές ήθη, έθιμα και ιδανικά, τον θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που με την ενεργή της συμμετοχή κρατά την παράδοση ζωντανή, τιμούμε την γυναίκα της υπαίθρου που αγωνίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες στο χωράφι, στο σπίτι, με άγρυπνο βλέμμα στο δικό της σπίτι, στο πατρικό, στου γείτονα.

Τιμούμε τις γυναίκες που διακρίνονται στον επαγγελματικό τους χώρο, ξεπερνώντας στερεότυπα και διακρίσεις, αυτές που ηγούνται στον αγώνα για πλήρη ισότητα, παντού. Γιατί η ισότητα στην εργασία δεν είναι προνόμιο, ούτε παροχή του Κράτους ή των εργοδοτών στις γυναίκες, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα. Και μπορεί να έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ισότητας, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν έμφυλες ανισότητες. Πολλές γυναίκες βιώνουν οικονομική εξάρτηση, δυσκολεύονται να αναδειχθούν σε συλλογικά σχήματα. Απαιτείται συνεχής αγώνας για να καταρρίψουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για την παρουσία και προσφορά της γυναίκας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Με δύναμη, πείσμα και επιμονή. Σε έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ.

Και επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια του κάμπου, τιμή, απεριόριστο σεβασμό και δόξα στην ελληνίδα αγρότισσα και κτηνοτρόφο, που ξυπνά ξημερώματα, φροντίζει με ανιδιοτελή αγάπη την οικογένεια, συνεχίζει με αστείρευτη δύναμη την εργασία στο χωράφι ή το μαντρί, προσφέροντας διαρκώς κάθε ώρα και λεπτό στο χωριό, στον Πολιτιστικό Σύλλογο, στον συνάνθρωπο. Είναι αυτή που με το πείσμα της ενέπνευσε πολλούς, στις δύσκολες ώρες της καταστροφής του θεσσαλικού κάμπου από τις πλημμύρες να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην τα παρατήσουν, να συνεχίσουν με κόπο και μόχθο να καλλιεργούν την γη τους. «Μετά την καταιγίδα έρχεται ο ήλιος» η φράση που έβγαινε από το στόμα της. Διδασκόμαστε από τα χαρακτηριστικά που τη σμίλεψαν: τη γενναιότητα, την  ανεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και την ασίγαστη φλόγα να υποστηρίζει την ζωή με όλους τους τρόπους.

Στα βήματα που έχουμε ακόμη να διανύσουμε ως κοινωνία οφείλω να επισημάνω το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της έμφυλης βίας,  οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην απουσία σεβασμού προς τις γυναίκες. Είναι θέμα παιδείας και ενσυναίσθησης. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση όλων, είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, πρόληψη. Αν μας νοιάζει η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πρέπει να απομυθοποιήσουμε τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο, να ξεπεράσουμε τα αναχρονιστικά πρότυπα γυναικών μιας άλλης εποχής.

Και μπορεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, να θωρακίζει και προασπίζει τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ενισχύει τη θέση και την εξέλιξή τους στην κοινωνία, αλλά δυστυχώς τα συνεχή περιστατικά βίας, ακόμη και γυναικοκτονίας μας υπενθυμίζουν την ανάγκη εγρήγορσης και μη εφησυχασμού. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι αγώνας δύσκολος, όχι όμως ακατόρθωτος.

Καταλήγοντας στέλνω το εξής μήνυμα στις γυναίκες: Να μην ξεχνάμε πως Δεν υπάρχει όριο σε τι μπορούμε να καταφέρουμε ως γυναίκες. Ας συνεχίσουμε να είμαστε γενναίες, να δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία τη δύναμη που κρύβουμε μέσα  μας, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας.

Και σε όλους ανεξαρτήτως φύλου ότι αποτελεί χρέος κάθε σύγχρονης κοινωνίας να βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών όχι μόνο αυτή την ημέρα, αλλά κάθε μέρα και όλες τις ημέρες του χρόνου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στη Διεθνή Έκθεση GULFOOD 2024 η Περιφέρεια Θεσσαλίας