Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλλαγή προτύπων για την εξάλειψη του μπούλινγκ στους νέους


«Ο σχολικός εκφοβισμός, δυστυχώς, αποτελεί ένα φαινόμενο που στις μέρες μας τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληθαίνουν, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι αυτά αποτελούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλά περισσότερα δεν γίνονται γνωστά». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και τον εφημέριο π. Ευάγγελο Σαμαρά, με αφορμή την εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση γιατί βρίσκεται σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικό, επισημαίνει πως «μεταξύ των παιδιών αρχίζουν να διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα κώδικες συμπεριφοράς που έχουν ως πρότυπο την βία και την διαπόμπευση των συνομηλίκων τους. Πολλές φορές αυτές οι βίαιες ενέργειες λαμβάνουν το χαρακτήρα μόνιμης δραστηριότητας με την μορφή συμμοριών, ενώ πάντα μαγνητοσκοπούνται και διαδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν είδει “κατορθωμάτων”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα θλιβερά γεγονότα που κατακλύζουν καθημερινά την ειδησεογραφία θα έπρεπε να είχαν κρούσει την καμπάνα του συναγερμού για όλη την κοινωνία. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς να υπονομεύεται ο ψυχικός κόσμος των νέων μας, να επιβάλλονται πρότυπα βίας και άρρωστου ναρκισσισμού και να μην αντιδρούμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι για τον περιορισμό του φαινομένου χρειάζονται και μέτρα καταστολής, αλλά και μέτρα περιστολής της προώθησης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας διαστροφικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών. Όμως, η εκρίζωση του κακού θα γίνει κυρίως με την προβολή του καλού. Και αυτή προϋποθέτει την αλλαγή προτύπων και αξιών στην διαπαιδαγώγηση εντός των οικογενειών και των σχολείων. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να συστρατευθούμε. Ιδιαίτερα η Εκκλησία, που είναι η κιβωτός των αξιών της Ορθοδοξίας, μπορεί να αναλάβει σπουδαίο ρόλο για την αντιστροφή του κλίματος. Υπ’ αυτό το πρίσμα μόνον συγχαρητήρια αξίζουν στην πρωτοβουλία σας και ελπίζω το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν πολλοί σε όλη την Ελλάδα».

Προηγούμενο άρθρο Πανστρατιά προσευχής στην Αγρυπνία την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στον Άγιο Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο Το Γενικό Λύκειο Γιάννουλης για Αγώνες Ρητορικής