Ειδήσεις

Μάξιμος: Δικαίωση η απόφαση ίδρυσης Πρότυπου Γυμνασίου-Λυκείου στην Λάρισα


«Η χθεσινή ιστορική απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων -ανήμερα των Τριών Ιεραρχών που η εκκλησία μας τιμά ως προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών- ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την ίδρυση και τη λειτουργία Πρότυπου Σχολείου και στη Λάρισα, δικαιώνοντας έναν μακροχρόνιο αγώνα όσων πιστεύουμε στην αξία αυτού του σημαντικού θεσμού. Επιτέλους, ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε πέρα από αναχρονιστικές αντιλήψεις και ξεπερασμένες ιδεοληψίες και να στοχεύσουμε στο μείζον που είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, μέσω της ανάδειξης της αριστείας». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σχετική δήλωσή του με αφορμή την ψήφιση κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων της ίδρυσης Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η παράλειψη της Λάρισας, μιας πόλης τέτοιου πληθυσμιακού μεγέθους, αλλά και ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας, από την λειτουργία Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνιστά μια ακατανόητη παραφωνία, για την οποία αναγκάστηκα να φτάσω μέχρι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την απόφαση της νέας δημοτικής αρχής του δημάρχου Θανάση Μαμάκου, την οποία θέλω και δημόσια να συγχαρώ, τίποτα δεν εμποδίζει το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση του σχολείου, και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα οι επιδόσεις του θα επιβεβαιώσουν την ορθότητα της απόφασης».

 

Ο μαραθώνιος του Μάξιμου….

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός βουλευτής επί μια τριετία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Νίκο Ζέρβα, προωθούσε συστηματικά, με δια ζώσης επαφές, δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το αίτημα της ίδρυσης Πρότυπου Σχολείου στην Λάρισα. Ενδεικτικά:

  • Στις 11 Μαρτίου 2021, ο κ. Χαρακόπουλος έθεσε το ζήτημα της ίδρυσης Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου στη Λάρισα, στην τότε υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Παιδείας. Τότε είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στην αρμόδια υπουργό το ενδιαφέρον πολλών οικογενειών για τη διεύρυνση του δικτύου Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων με τον χαρακτηρισμό αντίστοιχων δημόσιων σχολείων στη Λάρισα. Η κ. Κεραμέως είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα αγκαλιάστηκε ο θεσμός και επιφυλάχθηκε να μελετήσει την πρόταση.

Ωστόσο, στις 11 Μαΐου 2021 ανακοινώθηκε για την Λάρισα μόνον η ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου και Πειραματικού Λυκείου.

  • Στις 24 Μαρτίου 2022, ο κ. Χαρακόπουλος επανέφερε το ζήτημα στην τότε υπουργό Παιδείας, κατά την εκδήλωση της ΔΗΜΤΟ Λάρισας της ΝΔ, στην οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια.
  • Στις 15 Ιουνίου 2022, ο κ. Χαρακόπουλος αναγκάστηκε να θέσει το θέμα της απουσίας Προτύπου Σχολείου από τη Λάρισα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μάξιμου. Ο πρωθυπουργός άκουσε θετικά το αίτημα, καθώς, όπως τόνισε, η αριστεία είναι βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Μάλιστα, την επομένη, με εντολή του πρωθυπουργού, η τότε υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως επικοινώνησε με τον κ. Χαρακόπουλο και δεσμεύτηκε για τη λειτουργία Προτύπου σχολείου στη Λάρισα.
  • Τηρώντας τη δέσμευση του εναντι του Μ. Χαρακόπουλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και δημόσια -στις 24 Φεβρουαρίου 2023, σε ομιλία του από τη Λάρισα- την πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση Πρότυπου Σχολείου στη Λάρισα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Και η Λάρισα αποκτά το δικό της Πρότυπο Σχολείο. Κάποτε, ξέρετε, είχαμε αντιδράσεις για τη δημιουργία των Πρότυπων Σχολείων. Τα θεωρούσαν κάποιοι της Αριστεράς -δήθεν προοδευτικοί- ελιτίστικα. Τώρα έχουμε αντιδράσεις γιατί δεν φτιάχνουμε αρκετά γρήγορα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία».
  • Στις 5 Απριλίου 2023 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνοντας την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων με 18 νέα σε όλη τη χώρα από το σχολικό έτος 2024-2025, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι προχωρούν, επιπλέον, οι διαδικασίες ίδρυσης Προτύπου Γυμνασίου και Προτύπου Λυκείου στη Λάρισα.
  • Στις 10 Μαΐου 2023 με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητήθηκε άμεσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων για την ίδρυση Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λάρισα, με την επισήμανση μάλιστα πως αν δεν ανταποκριθεί, θα εξαιρέσει από τη Λάρισα τη δημιουργία τέτοιας εκπαιδευτικής δομής! Το δημοτικό συμβούλιο, παραμονές των εθνικών εκλογών, κατά πλειοψηφία δήλωσε αναρμόδιο να λάβει σχετική απόφαση, και παρέπεμψε σε συνεργασία της πολιτείας με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Τέλος, στις 9 Νοεμβρίου 2023 σε συνάντηση που είχε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, του έθεσε και του ιδίου το πρόβλημα με την μακροχρόνια αναβολή της λήψης απόφασης για ίδρυση Πρότυπου Σχολείου, με τον υπουργό να δηλώνει θιασώτης κι ο ίδιος της αριστείας, κατανοώντας απόλυτα την αδήριτη ανάγκη να αποκτήσει η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας Πρότυπο Σχολείο που θα λειτουργήσει ως κύτταρο αναβάθμισης της εκπαίδευσης και μοχλός της κοινωνικής κινητικότητας.

 

 

Φωτ. αρχείου: Συνάντηση Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 15.06.22 για το ζήτημα του Πρότυπου Σχολείου στη Λάρισα.

Προηγούμενο άρθρο Ενώνουν δυνάμεις Δήμος Λαρισαίων και ΓΝΛ για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας
Επόμενο άρθρο Δημήτρης Κουρέτας: Έτσι θα επισπευσθούν οι αποζημιώσεις