Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο των δημιουργών φέρνει στο φως το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στον Βόλο.

Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δει τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντολέων,  η Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Ε. Δικαίου, η Θ. Χορτιάτη, ο Γ. Κρόκου, η Ρ. Καρθαίου κ. α.

Το 2022 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίδρυσε το μοναδικό Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στη χώρα μας. Το ΜΠΈΛ έχει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων.

Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξη της, η γνωριμία με το έργο των δημιουργών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μελέτη και έρευνα για το βιβλίο στη χώρα μας. Στο αρχειακό υλικό του ΜΠΕΛ συμπεριλαμβάνονται περιοδικά για παιδιά και νέους από τον προηγούμενο αιώνα, αφίσες, παλαιά βιβλία, προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο και τους φορείς προώθησής του, video, συνεντεύξεις κ.λπ. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να δει πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων, καθώς και στάδια εξέλιξής της, έως την τελική εικονογράφηση.

Το Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια/εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, με την Διευθύντρια του μουσείου καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη και την Πρόεδρο του ΠΤΠΕ, καθηγήτρια Αικατερίνη Μιχαλοπούλου,  θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του ΜΠΕΛ, στο χώρο όπου στεγάζεται (Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος).

 

Προηγούμενο άρθρο Πρώτη συνεδρίαση κοπή πίτας του νέου Συμβουλίου της Κοινότητας Γιάννουλης
Επόμενο άρθρο ΤΕΕ/ΤΚΔΘ: Συνεχίζεται η αποχή των εκπροσώπων του από συμβούλια και επιτροπές έως και τις 22/01/2024