Ειδήσεις

H Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ημερίδα κεφαλαιοποίησης έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας Μεσόγειος και Αδριατική – Ιόνιο


Στην ημερίδα κεφαλαιοποίησης έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020” και “Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020” την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Interreg 2021-2027 ως Εθνική Αρχή – Εθνικό Σημείο Επαφής, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα επιλεγμένων έργων που υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027) από τους εκπροσώπους των δύο Προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών έργων, των διδαγμάτων-εμπειριών που αποκόμισαν οι δικαιούχοι, της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων των έργων, καθώς και της κεφαλαιοποίησης και της δυνατότητας ενσωμάτωσής τους στα προγράμματα της νέας περιόδου 2021-2027, με κύρια αποστολή  την αποδοτική αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε στην εν λόγω ημερίδα η κ. Αγγελική Βενέτη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η κ. Βενέτη παρουσίασε το έργο BLUEMED, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020”. Η κα. Βενέτη ως συντονίστρια του προγράμματος, παρουσίασε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, τα κίνητρα και τους στόχους του, βοηθώντας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το έργο ανέπτυξε νέες μεθόδους και στρατηγικές για τον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό στη Μεσόγειο, αξιοποιώντας το τεράστιο δυναμικό της υποβρύχιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο BlueMed Plus, το οποίο επίσης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020”. Κύριος στόχος του έργου ήταν να μεταφέρει σε νέες περιοχές της Μεσογείου τον «οδικό χάρτη», το σχέδιο δράσης και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκαν με επιτυχία στο έργο BLUEMED, καθώς και να ενισχύσει την ικανότητα των νέων εταίρων να λειτουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους και Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στις περιοχές τους, προωθώντας νέους παράκτιους τουριστικούς προορισμούς και ενισχύοντας την βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.

Επίσης στην παρουσίαση τονίστηκε η κεφαλαιοποίηση των παραπάνω έργων μέσω της ένταξης και χρηματοδότησης 4 έργων, Ανάδειξης Επισκέψιμων Θαλάσσιων Αρχαιολογικών Χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκ. € στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020, τα οποία θα ολοκληρωθούν στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027.

Μέρος της κεφαλαιοποίησης του έργου BLUEMED αποτελεί και το έργο BCThubs, στο οποίο αναφέρθηκε η κ.Βενέτη, του οποίου το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι επικεφαλής εταίρος. Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας  (R&I) στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, εστιάζοντας στον σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση  τομέα των τεχνολογιών γαλάζιου πολιτισμού, υποστηρίζοντας την επιστήμη της υποβρύχιας  πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης Κόμβων Αριστείας Τεχνολογιών Γαλάζιου Πολιτισμού (BCT Hubs) στην Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που θα υποστηρίζουν τη βιώσιμη προστασία, αποκατάσταση, αξιοποίηση, διαχείριση, προσβασιμότητα και προβολή της υποβρύχιας  πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από καινοτόμες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες ενώ θα ακολουθούν τις περιφερειακές ή εθνικές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης.

Προηγούμενο άρθρο Δεκατέσσερα νέα οχήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Δράση αλληλεγγύης και προσφοράς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας