Ειδήσεις

Μάξιμος από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη φοβάται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα


«Ενόψει των ευρωεκλογών πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε συναντήσεις με τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κομμάτων, ζητώντας τους να τοποθετηθούν για τις σχέσεις πολιτικής και θρησκείας και για τις χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκδηλώσεων σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου να κληθούν και εκπρόσωποι κομμάτων να τοποθετούν για τα ζητήματα αυτά». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη «Συνάντηση για τις Χριστιανικές Αξίες», που συνδιοργάνωσαν η ΔΣΟ, η Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην ΕΕ (COMECE) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην εισηγητική του παρέμβαση υπογράμμισε ότι «την αγωνία μας για το αύριο της Ευρώπης και τις προσπάθειες αποχριστιανισμού, την αποτυπώσαμε στο ψήφισμα που εγκρίναμε κατά την 30ή επετειακή Γενική μας Συνέλευση στην Ορμύλια Χαλκιδικής, τον περασμένο Ιούνιο. Το πόσο αρνητικά είναι πλέον τα πράγματα αποτυπώνεται στο άρθρο έγκριτης ελληνικής εφημερίδας που διάβασα στο αεροπλάνο καθώς ερχόμουνα από την Αθήνα με τίτλο “Η Ευρώπη φοβάται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα”. Δεν έχει τόσο σημασία να αναλύσουμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα. Ειπώθηκε πως ένα “αόρατο χέρι”, μία λεγόμενη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, επιχειρεί να αποσιωπήσει οποιαδήποτε αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και την αξία των χριστιανικών παραδόσεων. Όλο αυτό, ίσως, να γίνεται και στο όνομα κάποιων μετρήσεων που δείχνουν ότι μειώνονται αυτοί που δηλώνουν ότι θρησκεύονται  τακτικά, είναι συνεπείς πιστοί στις εκκλησίες τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπορεί να μην εκκλησιάζονται, αλλά συμμερίζονται απόλυτα τον αξιακό κώδικα που έχει ως βάση τις χριστιανικές αξίες. Και πιστεύω απόλυτα ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν επιθυμεί τον χριστιανικό αποχρωματισμό της Ευρώπης».

Στη «Συνάντηση για τις Χριστιανικές Αξίες», που ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη που έθεσε τα καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE) π. Manuel Barrios Pietro, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δρ. Jørgen Skov Sørensen, ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο επικεφαλής του Γραφείου της κινήματος Sant’ Egidio στην ΕΕ κ. François Delooz, οι κυρίες Hesius Anny και Logozzo Maria Rosa από το Κίνημα των Focolare, οι ευρωβουλευτές κ.κ. György Hölvényi από την Ουγγαρία, Lukas Mandl από την Αυστρία, Jan Olbrycht από την Πολωνία και Cristian Terhes από την Ρουμανία, ο κ. O’BEARA Ferghas από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS), η κ. Κατερίνα Πεκρίδου από την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και ο κ. Truderung Ulrike από το γραφείο Βρυξελλών της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

Προηγούμενο άρθρο Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο Σωτήρης Νταφόπουλος
Επόμενο άρθρο Η Βασιλική Ζιάκα σε εκδήλωση του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Λάρισας