Ειδήσεις

Συνάντηση Αυγενάκη – Κουρέτα: Αισιοδοξία για συνέχιση και ισχυροποίηση της καλής συνεργασίας προς όφελος του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία


Συνάντηση με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα στο εργαστήριό του στο κτίριο του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.  Και οι δύο δήλωσαν αισιόδοξοι για την συνέχιση και ισχυροποίηση μιας καλής συνεργασίας προς όφελος του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό και δημιουργικό κλίμα, με δεδομένο ότι -όπως και οι ίδιοι είπαν- είχαν διετή συνεργασία στην Επιτροπή αντιντόπινγκγ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας και στις αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει το ΥΠΑΑΤ και τα μέτρα που λαμβάνει για αναγέννηση της Θεσσαλία, για τα οποία ο νέος Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε την ευκαιρία να κάνει και το τεστ της Foodoxys για τη διατροφή. Πρόκειται για έναν τεχνοβλαστό  στον χώρο της βιολειτουργικής διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού, που απαντά μέσω του τεστ  για τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε:

«Δέχθηκα την επίσκεψη του υπουργού του κ. Αυγενάκη με πολλή χαρά. Συζητήσαμε για ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα που έχουμε στην περιοχή μας. Συνεργαζόμαστε πλέον στενά για το θέμα των μέτρων που αφορούν τις αποζημιώσεις για τους αγρότες γύρω από την Κάρλα και επίσης κουβεντιάσαμε και το σημαντικό θέμα για τα κτηνοτροφικά πάρκα. Η συνεργασία θα είναι άψογη το επόμενο διάστημα, όπως πρέπει να είναι και γι’ αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων είπε:

«Η συνεργασία με τον κ. Κουρέτα, νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας συνεχίζεται και γίνεται πιο στενή και πιο αποτελεσματική.  Από τον Ιανουάριο, τα αποτελέσματα της συνεργασίας πρέπει γίνουν ορατά. Οι πολίτες της Θεσσαλίας περιμένουν συνεννόηση και αποτελέσματα. Δουλειά, συνεννόηση, κάτι που υπηρετεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, όσο φυσικά και ολόκληρη η κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από την εκ νέου επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή, στη Θεσσαλία.

Και πρόσθεσε: «Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Κλείνουμε πληγές αλλά δημιουργούνται και νέα προβλήματα. Είμαστε σε σταθερή βάση στο θεσσαλικό κάμπο».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις σημερινές ανακοινώσεις του για τα χρονοδιαγράμματα για το μέτρο 5.2 (αφορά τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και τη δωρεάν ανακατασκευή στάβλων) και τη στήριξη των αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές, αλλά και τις νέες προκαταβολές ύψους 26 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε όσους δεν την έχουν λάβει.

Κάνοντας αναφορά στα Κτηνοτροφικά πάρκα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι και από επιστημονικής άποψης το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει τον Δημήτρη Κουρέτα. «Είναι πιο «ζεστός» σε αυτό το θέμα. Και εμάς, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί πίσω από μια μεγάλη κρίση κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον πρωτογενή τομέα».

Αναφέρθηκε επίσης στις γενναίες αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αμυγδαλοκαλλιεργητές έως 22 Δεκεμβρίου. Και πρόσθεσε ότι «Οποιοδήποτε αίτημα διαλόγου από παραγωγούς γίνεται αποδεκτό. Είμαστε εδώ».

Αναφερόμενος στον Παγασητικό είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ψάρια.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο εργαστήριο του Δημήτρη Κουρέτα ανέφερε ότι «είναι το μοναδικό κέντρο Βιοχημείας στην Ελλάδα. Έχει ένα καταπληκτικό εργαστήριο που σύντομα θα ενισχύσει τη συνεργασία του και με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ανέφερε ότι και στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί στην επιτροπή αντιντόπινγκ ενώ σημείωσε ότι με τον αδελφό του Περιφερειάρχη, τον Μιχάλη Κουρέτα, που ήταν πρωταθλητής του Πόλο, είχαν εξαιρετική συνεργασία, όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.

«Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλία χρειάζεται συνεχή παρουσία και συνεργασία. Χτίζεται μέρα με τη μέρα μια συνεργασία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει», είπε ο υπουργός.

Ο νέος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας συμπλήρωσε: «Σε κάθε πράγμα όταν ξεκινάει ένα καινούργιο εγχείρημα, όπως οι πέτρες μέσα στη θάλασσα είναι λείες επειδή η μια με την άλλη συγκρούονται και γίνονται λείες, έτσι και στην πολιτική όταν κανείς βάζει την καλή του τη διάθεση και τις προτάσεις του θα καταφέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος».

Τέλος ο Δημήτρης Κουρέτας είπε: «Την επόμενη εβδομάδα έχουμε κανονίσει να υπάρξει μια συνάντηση στο υπουργείο για να μπορέσω να ενημερωθώ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μαζί με τους συνεργάτες μου, για θέματα που είναι σημαντικά για την αγροτική ανάπτυξη, που όπως ξέρουμε όλοι το νούμερο ένα θέμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη είναι η αγροτική ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Όλα τα μάτια κοιτάνε εδώ. Οπότε κι εμείς σε αυτήν κατεύθυνση κοιτάζουμε πώς θα συνεργαστούμε καλύτερα».

Προηγούμενο άρθρο Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ορφικοί Διάλογοι» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Επόμενο άρθρο Οι διαδικασίες για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο σεμιναρίου που υλοποίησε ο ΣΘΕΒ