Ειδήσεις

Ομιλία με θέμα: Η ψυχική υγεία είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου και στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Γυμνάσιο Συκουρίου, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν δύο βιωματικά εργαστήρια από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τεμπών κα Κούρτη Γιώτα  στους μαθητές της Α΄ και Β΄Γυμνασίου με θέμα: «Η ψυχική υγεία είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο σκοπός του εργαστηρίου, ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν μερικούς από τους κυριότερους μηχανισμούς που επηρεάζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και τη ψυχική τους υγεία.

Επιπρόσθετα σημαντικό μέλημα της παρέμβασης ήταν  η ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας που προσφέρει στους έφηβους χρήσιμα εφόδια ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποδοτικότερα ζητήματα που αφορούν την επεξεργασία και την εμβάθυνση θεμάτων  επικοινωνίας, σχέσεων, συναισθημάτων, επιθετικότητας, ταυτότητας, αυτοεκτίμησης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης οι έφηβοι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσω βιωματικών ασκήσεων και συζήτησης:

– Να μοιραστούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους σε θέματα όπως η φιλία, η σχέση με τους γονείς, τους φίλους, τους καθηγητές τους, η σχέση με το άλλο φύλο, η εικόνα για τον εαυτό τους, τα πράγματα που τους δυσκολεύουν.

– Να προβληματιστούν και να εμβαθύνουν στις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

– Να ασκηθούν σε τρόπους που θα τους βοηθήσουν να προστατέψουν τον εαυτό τους από άσχημες συμπεριφορές, όπως τρόπους να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να σκέφτονται κριτικά και να λύνουν τα προβλήματά τους, να διεκδικούν στις σχέσεις με τους άλλους.

Έτσι ο έφηβος ενισχυμένος ψυχολογικά μπορεί να είναι σε θέση να αποτελέσει ο ίδιος σημαντικό μηχανισμό στήριξης του εαυτού του, γεγονός που συμβάλλει στην σύναψη εποικοδομητικών σχέσεων τόσο με τους συνομήλικους του, τους οικείους του αλλά και με τους καθηγητές του.

Η συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών, προϋποθέτει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να βιώνουν αποδοχή και σεβασμό σε ένα πλαίσιο συμπερίληψης, συνεργασίας, αμοιβαίας εκτίμησης και θετικής αλληλεπίδρασης.

Για να μπορεί κάποιος να διατηρεί τη ψυχική του υγεία και ηρεμία είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να ελέγχει τις σκέψεις, τα αισθήματα και τη συμπεριφορά του.

Σημαντικό ρόλο παίζει η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων καθώς συνδέονται με την ψυχική υγεία των παιδιών και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Η διαδικασία αυτή “χτίζεται” βήμα βήμα και χρειάζεται συνεχής ανατροφοδότηση και αναστοχασμό.

Ειδικότερα στη σχολική κοινότητα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αισθάνονται αποδοχή τόσο από τους συνομηλίκους όσο και από τους εκπαιδευτικούς.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι με τις συνέργειες, τη δημιουργική συνεργασία και το κοινό όραμα μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα για θετικές αλλαγές στην κοινωνία μας.

Η συνεργασία μας με τη σχολική κοινότητα ήταν και θα είναι το κλειδί για την επιτυχία παρόμοιων εργαστηρίων. Έχουν προγραμματιστεί πολλά εργαστήρια σε όλες τις σχολικές κοινότητες του Δήμου πάνω σε διάφορες θεματικές.

Ευχαριστούμε πολύ την Διευθύντρια του σχολείου κα Ματθαίου Ιωάννα καθώς και την καθηγήτρια και υπεύθυνη δράσεων κα Γαλλιού Ιωάννα για την πρόσκληση τους καιγια την όμορφη και ζεστή φιλοξενία στο σχολείο τους.

Από την Διευθύντρια μας έγινε πρόταση να πηγαίνουμε στο σχολείο δύο φορές το μήνα για να κάνουμε ομάδες παιδιών σε διάφορες θεματικές. Μας τιμά ιδιαίτερα!

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2021-2027.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος από τη Βουλή: Εύλογα τα ερωτήματα των πλημμυροπαθών αγροτών για την επόμενη μέρα
Επόμενο άρθρο Δωρεάν πάρκινγκ από τον Δήμο Τρικκαίων για τον Μύλο των Ξωτικών