Ειδήσεις

Το Καπλάνι της Βιτρίνας, η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου


Το Καπλάνι της Βιτρίνας, η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου έχει ήδη αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους και 6.500 θεατές έχουν μέχρι τώρα τιμήσει την παράσταση, η οποία θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο παραστάσεων με μια έξτρα παράσταση την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2024, 12.00μ.μ.

Ακριβώς λόγω αυτής της μεγάλης επιτυχίας και της τεράστιας ζήτησης της  παιδικής παράστασης του Θ.Θ. το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, το Θ.Θ. προγραμμάτισε μια δεύτερη  περίοδο παραστάσεων την άνοιξη του 2024 αρχής γενομένης από την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024.

Το 2023 γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης συγγραφέως Άλκης Ζέη και έχει κηρυχθεί επίσημα από το ΥΠΠΟΑ «Έτος Άλκης Ζέη». Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό και ανέβασε Το Καπλάνι της Βιτρίνας  στην Παιδική του Σκηνή και συστήνοντας στο κοινό της Λάρισας αυτό το χαρακτηριστικό της έργο. Κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση.

 

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλακή. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος  πόλεμος για να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο-  έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα.

 

            Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη, από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, ζωντανεύει ένα καλοκαίρι που δεν είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και την ανέμελη ζωή των παιδιών θα έρθει να διαταράξει μια πραγματικότητα σκληρή: η επιβολή μιας δικτατορίας.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.

Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα, η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα και η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, «φτιάχνουν» ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του  μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

 

Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και με κινηματογραφικά ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.

Συντελεστές:

Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη

Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Δήμητρα Λαρεντζάκη – Βαγγέλης Χαλκιαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα

Παίζουν ( Αλφαβητικά) :
Χριστίνα Βράκα

Νίκος Γραμματικόπουλος
Ειρήνη Ιωάννου
Δήμητρα Καραγιώργου
Αγάπη Μουστρή
Δημήτρης Όντος
Σταμάτης Στάμογλου
Ελίνα Σταμοπούλου

Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καίση

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης- Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου- Βασίλης Τσιούτρας

Κατασκευή «Καπλάνι»: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Ήχος – Φως: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας

Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Τρέιλερ: Life of FilmProductions -Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα- Πρόγραμμα: Μουτζούρα

 

Διάρκεια:  90’

Πληροφορίες  για σχολεία   2410 533417

Τιμή εισιτηρίου για σχολεία:  4 ευρώ

Τιμή εισιτηρίου για ενήλικες : 8 ευρώ  (στις ανοιχτές παραστάσεις για το κοινό)

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχιση αποχής των μελών του ΔΣΛ μέχρι και τις 28/11/2023
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Σάκη Παιδή για τη διπλή εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων