Ειδήσεις

Διπλή Παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας


Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Θεσσαλία,λόγω των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel» και «Elias». Η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων των ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ για την Θεσσαλία,στις πρόσφατες παρεμβάσειςτης προς τον κ. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, αναδεικνύει σειρά θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, ηΣυντονιστικήΕπιτροπή ανέδειξε προς τον αρμόδιο ΥπουργόΚλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλιατις εξής εκκρεμότητες,αλλά και τις καθυστερήσεις που σημειώνονταιστην αποκατάσταση της κανονικότητας στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας:

  • εξειδίκευση του ορισμού των επιχειρήσεων που επλήγησαν έμμεσα από τις πλημμύρες.
  • άμεση οριστικοποίηση του μηχανισμού καταβολής αποζημιώσεων και δημιουργία ειδικής πλατφόρμας (ήεπέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr), που θα υποστηρίζει τα αιτήματα των τελικών αποζημιώσεων και τη σχετική τεκμηρίωση αυτών.
  • άμεση ενημέρωση για την πρόοδο των έργων αποκατάστασης σε όλη την Περιφέρεια, όσον αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τις υποδομές και τα οδικά δίκτυα.
  • δημιουργία έκτακτων διαδικασιών για την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων, πρωτίστως για τις βιομηχανίες τροφίμων, που αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την περιοχή.
  • συγκρότηση αρμόδιας Εθνικής Αρχής που θα αναλάβει την κατάρτιση και την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για την παραγωγική ανασύνταξη της Περιφέρειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Συντονιστική Επιτροπή επεσήμανε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση,την ανάγκη  άμεσης διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά για προφανείς λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις.

Επίσης,πρότεινε την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προώθησης της θεσσαλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας:

  • τροποποίηση των όρων και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια είναι σε εξέλιξη και άμεση αξιολόγηση αιτημάτων και έκδοση αποφάσεων κατά προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, σε νέες αιτήσεις υπαγωγής και αιτήματα τροποποίησης.
  • ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών για τις επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια.
  • δημιουργία ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων, με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης), για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • υλοποίηση δράσεων κατάρτισης ανέργων και επανακατάρτισης εργαζομένων,για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση του, επίσης, πληττόμενου ανθρώπινου δυναμικού στην Θεσσαλία.
  • διαφημιστική προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και των τοπικών προϊόντων στα εθνικά και ευρωπαϊκά Μέσα ώστε η Θεσσαλία να ανακτήσει τη θέση της ως δημοφιλής επενδυτικός και τουριστικός προορισμός.

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή-παρέμβαση του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε
Επόμενο άρθρο Χρήσιμες συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών