Ειδήσεις

Eρώτηση Γιώργου Λαμπρούλη για τις μεγάλες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του Νομού Τρικάλων


Åðßêáéñåò åñùôÞóåéò óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò âïõëÞò ôçí ÄåõôÝñá 26 Íïåìâñßïõ 2018.(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις με την καταιγίδα “Daniel”που σημειώθηκαν και στην περιοχή των Τρικάλων, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, τόσο στην περιοχή των Τρικάλων όσο και στην περιοχή της Καλαμπάκας. Παρόλο που από τότε έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες ακόμη οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί.

Είναι αυτονόητη και επείγουσα ανάγκη η αποκατάσταση του οδικού επαρχιακού δικτύου και γενικότερα όλων των υποδομών που έχουν πληγεί, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού κλπ. Εκτός όμως από τις παραπάνω καταστροφές έχουν καταγραφεί και μεγάλες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του Νομού Τρικάλων και ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Τη μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή της Δέσης κοντά στο χωριό.

– Την επίσης μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην Πύρρα στην πλαγιά του βουνού.

– Τις μεγάλες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν μέσα στο δάσος Περτουλίου σε διάφορα σημεία, κάποιες μάλιστα κοντά στο χωριό. Ενώ το δασικό οδικό δίκτυο έχει ζημιές από τις κατολισθήσεις σε πάνω από 20 σημεία.

– Κατολίσθηση επίσης σημειώθηκε και στην Ελάτη μέσα στο χωριό, παρασέρνοντας μάλιστα ένα σπίτι.

– Σημειώνουμε επιπλέον την κατολίσθηση στον δρόμο προς τις Λογγιές, στο Παλαιοχώρι και άλλες περιοχές.

Αν δεν παρθούν μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος οι κατολισθήσεις αυτές να επεκταθούν και να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, πολύ περισσότερο που τέτοια καιρικά φαινόμενα με έντονες καταιγίδες μπορούν να επαναληφθούν.

Κατά συνέπεια  προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες γεωλογικές και άλλες έρευνες, ώστε να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και σε κάθε περίπτωση να παρθούν όλα τα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν οικισμοί.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοίεάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες γεωλογικές εδαφοτεχνικές και άλλες μελέτες όπως στερέωσης των πρανών, διευθέτησης των ορεινών χειμάρρων – ρεμάτων για τις παραπάνω περιοχές των Τρικάλων, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα με την εκτέλεση και όλων των αναγκαίων έργων.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Μαρίνος Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Εκδήλωση σεβασμού στην σπουδαία προσφορά της Πολεμικής μας Αεροπορίας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ