Ειδήσεις

Επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ σε περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο Λάρισας


Το νέο επεισόδιο ενός εχθρικού για τις λαϊκές ανάγκες αστικού κράτους αυτή τη φορά ονομάζεται εγκατάλειψη των αθλητικών υποδομών στη τύχη τους. Το ‘’πάμε και όπου βγει’’ αυτή τη φορά εμφανίζεται στα τεράστια ζητήματα που ανακύπτουν στις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις της Λάρισας, στον πυρήνα Α’ του Αλκαζάρ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ).

Από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ με τους επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο Λάρισας, Τ. Τσιαπλέ και Π. Κρίκη, αναδείχθηκαν η πλήρης απουσία οργανωμένης πρόληψης και συντήρησηςτων γερασμένων αθλητικών υποδομών της πόλης

Εκρηκτικά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ,

που εγείρουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας!

Η σχετική μελέτη που παραγγέλθηκε πριν από δυο χρόνια από την διοίκηση του ΕΑΚΛ και παραδόθηκε πρόσφατα, έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα στατικότητας στις βασικές του εγκαταστάσεις:

  • στο στάδιο Αλκαζάρ που είναι κατασκευασμένο από το 1959, με τις κερκίδες να χρειάζονται ‘’τσιμεντοενέσεις’’ και άλλες παρεμβάσεις,
  • στο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε το 1969, όπου το πόρισμα προβλέπει την πλήρη κατεδάφισή του γιατί είναι από ντέξιον υλικό και επίσης οι κερκίδες του έχουν πρόβλημα στατικότητας,
  • αλλά και στο κλειστό κολυμβητήριο που η στέγη του κατασκευής 1985 βρίσκεται πλέον στα όρια αντοχής της και παρουσιάζουν διαρροές οι υδατοδεξαμενές του.
  • Ταυτόχρονα, όλες οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες και παρουσιάζουν ελλείψεις που χρειάζεται άμεσα να εναρμονιστούν με την αυστηροποίηση των κανονισμών πυρασφάλειας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις και άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το “Παλέ ντε Σπορ” της Νεάπολης στον Β’ πυρήνα. Σε αυτό το πολύπαθο κλειστό στάδιο χωρητικότητας 4.000 ατόμων, έγιναν ‘’εγκλήματα’’ από τους ιθύνοντες, κυβερνήσεις και την τότε διοίκηση του δήμου, όπου κατασκευαστές και η ιδιοκτησία  του ΑΕΛ Αρένα, κατέστρεψε το σύστημα ψύξης, τους παραχωρήθηκε υπαίθριος χώρος πάρκινγκ του κλειστού, και δεν έχει προχωρήσει ακόμη η αποκατάσταση της ζημιάς, με αποτέλεσμα τα γνωστά στο πανελλήνιο γεγονότα με τον κλιματισμό του, όταν φιλοξένησε καλοκαιρινούς μήνες αγώνες της Εθνικής Ανδρών στο μπάσκετ, όπως και στην Α1.

Οι λαϊκές ανάγκες πετσοκόβονται στο ζύγι του “κόστους – οφέλους”!

Το ‘’λουκέτο’’ στις αθλητικές υποδομές της πόλης έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά γιατί άφησαν τα στάδια σ’ αυτή την άθλια κατάσταση. Όπως και τις διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, δεν πήρανε τα απαραίτητα μέτρα. Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής επιλογής που θέτει για άλλη μια φορά στο ζύγι “κόστους – οφέλους” τις λαϊκές ανάγκες, στον αντίποδα των δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανιούνται για τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αθλητισμός της Λάρισας πεθαίνει! Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αθλούμενους και αθλητικά σωματεία της πόλης. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα σήμερα για την συντήρηση και την επαναλειτουργία των αθλητικών υποδομών της πόλης. Να τρέξουν με ευθύνη της ΓΓΑ και το αρμόδιου υπουργείου όλες οι μελέτες αποκατάστασης της στατικής επάρκειας των σταδίων. Να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα αναγκαία έργα και να ενισχυθεί το ΕΑΚΛ με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καθώς σήμερα μόνο 13 από τις 30 οργανικές θέσεις καλύπτονται και μάλιστα σε λίγο καιρό θα μείνουν ακόμη λιγότεροι εργαζόμενοι, καθώς αρκετοί εξ’ αυτών έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επίσης θα πρέπει άμεσα με ευθύνη της διοίκησης του ΕΑΚΛ να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν αποδώσει τα αθλητικά σωματεία για την παραχώρηση χρήσης, όπως και να καταργηθεί το χαράτσωμα που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια σε αθλούμενους και αθλητικούς συλλόγους που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Καμιά σκέψη για έργα  ΣΔΙΤ, σε σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα όπως πχ. η κατασκευή νέου κλειστού γυμναστήριου ή η παραχώρηση χώρων.

Να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός στα αθλητικά σωματεία,

στους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος στην πόλη μας!!!

Να σημάνει συναγερμός γιατί η αναστολή λειτουργίας των μεγαλύτερων αθλητικών υποδομών της πόλης δεν είναι ένα προσωρινό μέτρο, όπως ισχυρίζονται ο διοικούντες του ΕΑΚΛ. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός λειτουργίας για πολλά χρόνια, υποβαθμίζοντας έτη περαιτέρω τις ήδη ‘’γερασμένες’’ αθλητικές υποδομές, καταστρέφοντας τον αθλητισμό της πόλης, οδηγώντας τους αθλητικούς συλλόγους και τα αθλήματα σε διάλυση, καθώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας.

Καλούμε τους ανθρώπους των αθλητικών συλλόγων, τους αθλούμενους και τις οικογένειες τους, τους φορείς του εργατικού λαϊκοί κινήματος της πόλης, να πάρουν την υπόθεση της αποκατάστασης και  επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων στα χέρια τους. Να παρθούν ΤΩΡΑ, με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών ΕΑΚΛ και την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής” μιας εγκληματικής πολιτικής που βάζει τις ανάγκες των πολλών στο περιθώριο για τα κέρδη των λίγων.

Λάρισα 2/112023                              Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση για συγκρότηση ομάδας καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο της Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Να τοποθετηθεί άμεσα γέφυρα μπέιλι στην Αμπελιά