Ειδήσεις

Mάξιμος: Καθυστερήσεις στις πληρωμές του Προγράμματος Δάσωσης Γαιών


«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες δημιουργούν αλυσιδωτά ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, το οποίο επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Συνεπώς, πρωτοβουλίες που θα άρουν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, επισπεύδοντας την καταβολή του αντισταθμίσματος για τις εκκρεμότητες του προγράμματος δάσωσης, είναι προς όφελος όχι μόνο των δικαιούχων, άλλα και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Περιβάλλοντος κ. Θοδωρή Σκυλακάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από δικαιούχους για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στους αρμόδιους υπουργούς. Όπως επισημαίνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών έχει σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες οικονομική ενίσχυση ως αντιστάθμισμα για την απώλεια εισοδήματος λόγω της δάσωσης των γεωργικών τους εκτάσεων. Ωστόσο, δικαιούχοι διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.

Όπως υποστηρίζουν, η πληρωμή για το έτος 2022 έχει καθυστερήσει, χωρίς υπαιτιότητά τους, παρά την ηλεκτρονική διαδικασία που πλέον υπάρχει μέσω της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τα δασαρχεία. Επιπλέον, αν και ο αριθμός των αιτήσεων ενίσχυσης είναι μικρότερος -περίπου 500 για το 2022 στον νομό Λάρισας- σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, λόγω ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή τους.

Επίσης, 150 περίπου δικαιούχοι στον νομό, δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί για τα έτη 2020 και 2021, εξαιτίας, όπως αναφέρουν, της μη διενέργειας διασταυρωτικών ελέγχων για τα ανωτέρω έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση και εύλογα ερωτηματικά για το πότε θα εξοφληθούν για αυτά τα έτη και αν θα πληρωθούν και για το 2022».

Κατόπιν τούτων ο έμπειρος κοινοβουλευτικός ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να συντομευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος γεωργικών γαιών για το 2022 αλλά και για εκκρεμότητες προηγούμενων ετών.

Προηγούμενο άρθρο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα
Επόμενο άρθρο Συναυλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς