Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία


Την άρνηση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τους επιχειρηματικούς ομίλους που απειλούν τη δημόσια υγεία, όπως γίνεται στη Λάρισα, με την καύση αποβλήτων από το εργοστάσιο «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», εδώ και δώδεκα χρόνια, κατήγγειλε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, φέρνοντας το σχετικό θέμα στη Βουλή.

Σημείωσε ότι αυτή την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας, παρά τις επανειλλημένες Ερωτήσεις του ΚΚΕ, κανένας υπουργός -τρεις μέχρι σήμερα- δεν έχει απαντήσει, αλλά κυρίως δεν έχει κάνει τίποτα για την απομάκρυνση των αποβλήτων, με αποτέλεσμα μία πόλη των 200 χιλιάδων κατοίκων να υφίσταται τις τραγικές επιπτώσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Κατήγγειλε ότι συχνά γίνονται αναφλέξεις επικίνδυνων αποβλήτων προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ, εκτός της δυσοσμίας, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, των κατοίκων (Ομορφοχώρι, Λάρισα), αλλά και των πυροσβεστών που επιχειρούν κατάσβεση ή βρίσκονται σε επιφυλακή έξω από το εργοστάσιο.

Κατήγγειλε, ότι κανείς έως τώρα κρατικός παράγοντας δεν έχει ενημερώσει υπεύθυνα τον λαό για τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε έχει επέμβει αποτελεσματικά, ώστε να υποχρεωθεί η ίδια η επιχείρηση να απομακρύνει τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα, μέρος των οποίων χρησιμοποιεί ως απορριμματογενή καύσιμα, με ασφαλή τρόπο και σε ασφαλή χώρο.

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι θα επιμεληθεί του θέματος, ως τέταρτος υπουργός, ενώ για να χρυσώσει το χάπι της προκλητικής απραξίας εδώ και 10 χρόνια του υπουργείου, έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε και τις ευθύνες περιφερειακής αρχής, δήμου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, παρόλο που διαγκωνίζονται να πείσουν κάθε τόσο για το πόσο «πράσινοι» και προστάτες του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι, ενώ οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν ούτε το δόγμα της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει» καθώς δεν επέβαλαν στην επιχείρηση την απομάκρυνση των αποβλήτων, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καύση τους.

 

ΛΑΡΙΣΑ 21/7/2023

Προηγούμενο άρθρο Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Συκουρίου
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται τα CINE– ραντεβού 2023 στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας!