Ειδήσεις

Μάξιμος: Η ΝΔ η παράταξη του υπεύθυνου πατριωτισμού


«Οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να επαναλάβουν την εκλογική συμπεριφορά που είχανε στις 21 Μαΐου. Τα ποσοστά που έλαβε η Νέα Δημοκρατία δίνουν τη δυνατότητα ισχυρής αυτοδυναμίας με το νέο εκλογικό σύστημα που θα γίνουν οι εκλογές αρκεί να επαναληφθούν. Αν το ποσοστό της ΝΔ έχει το 4 μπροστά, αυτό που κατέκτησε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, θα έχει μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς κραδασμούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση της FORMedia και στην εκπομπή «Όλα όσα ζούμε» με τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Σπανού.

 

Τίποτε δεν προδικάζουν οι εκλογές του Μαΐου

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η νάρκη της απλής αναλογικής, που επιχειρήθηκε να μπει για να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης μέρας για τη ΝΔ, έσκασε κυριολεκτικά στα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε το mea culpa, αλλά η χώρα ταλαιπωρείται και έχουμε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μέσα στο καλοκαίρι. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε τελικά σε κυβέρνηση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Γιατί η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που πολλοί αποκαλούν θρίαμβο με αυτό που μπορεί να είναι πάλι μία οριακή κατάσταση είναι πολύ μικρή. Και σε μία τέτοια οριακή κατάσταση, δυστυχώς, πάλι προβάλλει ως μονόδρομος το να οδηγηθούμε μέσα στον Αύγουστο σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό θα ταλαιπωρήσει όλους μας, και τους πολίτες και ταμπάνια του λαού”, κατά τη γνωστή έκφραση. Η ΝΔ πήρε 40,77% στην προηγούμενη κάλπη και αυτό σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής θα της έδινε 171 έδρες με πεντακομματική βουλή. Αν επιβεβαιωθούν οι έρευνες της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι αυτή την ώρα άλλα δύο κόμματα μπορούν να μπουν στη βουλή, να περάσουν το 3%, και αν η ΝΔ δεν επιβεβαιώσει το 40,7% αλλά θα έχει μία απώλεια γιατί κάποιοι θα εφησυχάσουν, θεωρούν δεδομένη έτσι κι αλλιώς την επανεκλογή και την ισχυρή αυτοδυναμία ή παρασυρθούν από το σύνθημα που ακούμε το παράδοξο να μην έχει παντοδυναμία η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, και πέσει στο 38,1%, τότε με επτακομματική βουλή δεν θα έχει πλειοψηφία αλλά 149 βουλευτές. Και από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι και με 149 δεν θα στρέξει να γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός και η ΝΔ κυβέρνηση μοιραία θα οδηγηθούμε σε τρίτη εκλογή. Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι πολίτες γιατί τίποτα δεν έχει προδικάσει η κάλπη της 21ης Μαΐου. Θα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και ει δυνατόν να είναι ακόμη πιο εκκωφαντικό, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ισχυρή κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα που είναι το ζητούμενο για να υπάρξουν γρήγορα μεταρρυθμιστικές τομές».

 

Υπεύθυνος πατριωτισμός

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν ποια είναι η παράταξη του υπεύθυνου πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός δεν μετριέται με εύκολες κορώνες, με παχιά λόγια και με πλειοδοσία υποσχέσεων. Ο πατριωτισμός μετριέται στην πράξη. Και η κυβέρνηση αυτή έχει να επιδείξει πράξεις. Κάποιες εξ αυτών είναι ο φράχτης στον Έβρο, η φύλαξη και των θαλάσσιων συνόρων, η επέκταση των εξοπλιστικών, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οι συμφωνίες με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ, οι νέες μοίρες RAFALE, που ήδη έχουν έρθει, οι φρεγάτες BELHARA από τη Γαλλία, η ρήτρα αμυντική συνδρομής στη συμφωνία με την Γαλλία, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των F16, η συμφωνία για τα F-35 που θα έρθουν το 2028 στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό τι γίνεται με την Τουρκία όπου ουσιαστικά την πέταξαν από το πρόγραμμα συμπαραγωγής οι ΗΠΑ. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός μετριέται στις πράξεις και όχι με πλειοδοσία υποσχέσεων».

 

Κόμματα αλά καρτ…

Ερωτηθείς σχετικά με τα μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή απάντησε ότι στην πράξη αποδείχθηκαν ότι «είναι αρκούντως αρχηγοκεντρικά, όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες ακούγονται ως ανέκδοτο, είναι ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή στο πώς καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια, ασχέτως αν λίγες εβδομάδες πριν οι πολίτες αποφάσισαν και κατέταξαν τους υποψηφίους. Και το ζούμε και στη Λάρισα με συγκεκριμένο κόμμα. Λοιπόν, πιστεύω ότι όλ’ αυτά θα τα συνεκτιμήσουν οι πολίτες. Σέβομαι ιδιαίτερα τους πολίτες που ψήφισαν και το κόμμα της της Νίκης, πολλοί εξ αυτών υπήρξαν κατά καιρούς ψηφοφόροι της ΝΔ και εμού προσωπικά και τους είμαι ευγνώμων. Κατανοώ τις ευαισθησίες που έχουν στα ζητήματα του σεβασμού της παράδοσης, την ευαισθησία τους στα εθνικά ζητήματα. Αλλά πώς υπηρετούνται καλύτερα αυτά τα θέματα; Με αλά καρτ κόμματα που δεν έχουν άποψη συνολικότερα για την πορεία της χώρας, για την ευρωπαϊκή προοπτική, για τις αμυντικές συμμαχίες, για την οικονομική πολιτική; Μάλιστα αν ισχύουν αυτά που βλέπω σε ΜΜΕ για τις θέσεις τους στα προγράμματά τους, κάποιες εξ αυτών, λυπούμαι, αλλά είναι αρκούντως σκοταδιστικές. Αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες αυτών των πολιτών αλλά θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι καλό θα είναι να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το μείζον, και το μείζον είναι πώς η χώρα θα πορευτεί με σταθερότητα μπροστά, πώς η χώρα θα διασφαλίσει την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πώς θα έχει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, με την ανάπτυξη της οικονομίας, με την πρόοδο γενικότερα του τόπου. Αν ο τόπος πάει καλά, τότε το μέρισμα είναι μεγαλύτερο για όλους μας».

 

Αύξηση μισθών 25% στην τετραετία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η ΝΔ είναι η κατεξοχήν λαϊκή παράταξη κι αυτό επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία που έλαβε από τους πολίτες και από το έργο που παρήγαγε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτή που μείωσε 50 φόρους, κατήργησε κάποιους εξ αυτών, όπως την εισφορά αλληλεγγύης, μείωσε περισσότερο απ’ ότι υποσχέθηκε τον φόρο του ΕΝΦΙΑ από το 30 στο 35%, αύξησε μισθούς, τον κατώτατο μισθό είχε υποσχεθεί δύο φορές πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης και τον αύξησε τρεις φορές από τα 650 τον πήγε στα 780 ευρώ. Λέτε, λοιπόν, τώρα πώς θα βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει, το μέσο μισθό που είπαμε θα πάει στα 1.500 ευρώ από τα 1170 που είναι σήμερα μέσα στη τετραετία και ο κατώτατος μισθός από τα 780, που τον αυξήσαμε από τα 650 που τον βρήκαμε, στα 950 στο τέλος τετραετίας. Πολύ απλά γιατί πιστεύουμε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ και με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε θα έχουμε τουλάχιστον 3% ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα. Στην τετραετία που πέρασε είχαμε και 9%, είχαμε και 6% πέρυσι, υπερδιπλάσιους, κάποιες στιγμές και τριπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εάν έχουμε, λοιπόν, ρυθμό ανάπτυξης 3% μπορούμε να δώσουμε διπλάσια αύξηση ετήσια στους μισθούς. Άρα στην τετραετία μέσα μπορούμε να υλοποιήσουμε το 25% που υποσχεθήκαμε ως αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία».

 

Επιδότηση ασφαλίστρου ΕΛΓΑ

Ο Λαρισαίος βουλευτής ανέφερε τέλος ότι «οι αγρότες επιβεβαίωσαν και με την ψήφο τους ότι η κυβέρνηση αυτή, στη δύσκολη συγκυρία που περάσαμε, γιατί δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μας είχε τύχει και δεν το ζήσαμε, λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, πόλεμος, τα πάντα όλα τα ζήσαμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στάθηκε δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων του ΕΛΓΑ, ήταν υπερδιπλάσιες των εσόδων που έχει ο ΕΛΓΑ από τα ασφάλιστρα. Δόθηκαν ενισχύσεις de minimis, από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, “ουκρανόμετρο” λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν στην αγορά. Δεν έχουν, όμως, τελειωμό τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τώρα το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Επομένως και ο κανονισμός πρέπει να αναθεωρηθεί και σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να επιμείνουμε για να υπάρχουν γενναιότερα μέτρα στήριξης. Όποτε μιλώ για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετά βλέπω τον Ριζοσπάστη και το ΚΚΕ να λένε ότι ο Χαρακόπουλος προαναγγέλλει αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αγροτών. Εγώ πολιτεύομαι χρόνια και εντίμως απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά και να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Για να υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των ζημιών που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ -και κάθε τόσο παρακαλούμε το “κράτος πατερούλη” να βρει κάποια δυνατότητα χρημάτων για να στηριχτούν οι αγρότες- θα πρέπει να υπάρξει μία αναλογιστική μελέτη η οποία θα μας δείξει τι κόστος θα έχει αυτό για τον Οργανισμό. Ή θα πρέπει όλοι οι κίνδυνοι να αποζημιώνονται από το βασικό πακέτο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ή θα πρέπει να υπάρχει μία πρόσθετη ασφάλιση η οποία θα είναι προαιρετική για όποιον θέλει να ασφαλίζεται για επιπλέον κινδύνους. […] Επειδή αυτό θα είναι ένα επιπλέον κόστος για τους αγρότες είπα ότι θα πρέπει σε επίπεδο ΕΕ, γιατί έχουμε την κλιματική αλλαγή παρούσα, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για επιδότηση του ασφαλίστρου των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Προηγούμενο άρθρο Οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε απόγνωση τους αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Λάρισα η πόλη μου: Απολογισμός περιόδου Σεπτεμβρίου 2022-Ιουνίου 2023