Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει συνολικά την άρδευση στην επαρχία Φαρσάλων -Επίσκεψη Κ. Αγοραστού στον ΤΟΕΒ Ενιπέα


Συνάντηση εργασίας με θέμα τα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της επαρχίας Φαρσάλων είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με την Διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα, στα γραφεία του Οργανισμού στα Φάρσαλα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο της πλήρους τηλεδιοίκησης και τηλεδιαχείρισης, της τηλεμετρίας δηλαδή όλου του ΤΟΕΒ Ενιπέα, το οποίο πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθεί  και  αλλάζει τα δεδομένα στην άρδευση, κάνοντας την καλύτερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη.

Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα ευχαρίστησε τον Κώστα Αγοραστό για την χρηματοδότηση και κατασκευή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δύο ακόμη σημαντικών έργων που αλλάζουν συνολικά την άρδευση στην περιοχή. Το πρώτο αφορά στην υπογειοποίηση αγωγών μήκους 48 χλμ από τους οποίους αρδεύονται πάνω από 20.000 στρέμματα και το δεύτερο στην κατασκευή 8 νέων γεωτρήσεων με νέα inverter και με τηλεχειρισμό, ώστε να γνωρίζει ο Οργανισμός ανά πάσα στιγμή πόσο νερό καταναλώνεται, πού πηγαίνει κι αν λειτουργούν σωστά οι πομόνες.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα και για την θετική εξέλιξη που σημειώθηκε με την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών, με την αλλαγή της προηγούμενης μελέτης (η οποία περιελάμβανε έκταση, την οποία παλαιά Δημοτική Αρχή είχε πουλήσει).

Μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε χωράφια, τα οποία αρδεύονται από τις νέες γεωτρήσεις και το υπογειοποιημένο δίκτυο, αλλά και σε ρέματα της περιοχής και θυροφράγματα, όπου έγιναν εργασίες καθαρισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις και  ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 100 χλμ στον Ενιπέα ποταμό.

«Στα Φάρσαλα τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα, πάνω από 460 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 100 έργα, γιατί νοιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την περιοχή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Ενιπέα έχουμε ολοκληρώσει τρία μεγάλα έργα, όπως η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, η υπογειοποίηση αγωγών και η κατασκευή νέων γεωτρήσεων με inverter. Πρόκειται για έργα ουσίας για την παραγωγή, για την επάρκεια νερού, για την σωστή διαχείριση του, με στόχο τη μείωση  κατανάλωσης  ενέργειας. Σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση, στην επαρχία Φαρσάλων δρομολογούνται ακόμη δύο σημαντικά, αναπτυξιακά έργα, τα οποία πήραν το δρόμο τους χάρη στη κοινή διεκδίκηση Περιφέρειας, αγροτών και όλων των τοπικών φορέων. Πρόκειται για το φράγμα της Σκοπιάς, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και θα αποτελέσει μια ανάσα ζωής για όλους. Η υλοποίησή του εξασφαλίζει την άρδευση 107.500 χιλιάδων στρεμμάτων γεωργικής γης, την ύδρευση δεκάδων οικισμών και τοπικών κοινοτήτων στην περιοχή των Φαρσάλων. Και το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια Φαρσάλων-Ορφανά Καρδίτσας, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων. Είναι σημαντικό ότι θα αρδευτούν 74.500 στρέμματα και θα ωφεληθούν 3.730 αρδευτές. Προβλέπεται ακόμη η πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας»

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Τάσος Δραχμάνης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον Κώστα Αγοραστό, καθώς τα έργα που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Φαρσάλων έχουν βοηθήσει σημαντικά τους αρδευτές-μέλη του ΤΟΕΒ Ενιπέα. «Για παράδειγμα οι νέες 8 γεωτρήσεις οι οποίες έχουν εξοπλιστεί πλήρως και λειτουργούν επιλύουν χρόνια προβλήματα του Οργανισμού που μας ταλάνιζαν λόγω μεγάλων απωλειών νερού. Επίσης η αναστόμωση των Βρυσιών, το φράγμα της Σκοπιάς, το δίκτυο Υπέρεια-Ορφανά είναι μεγάλα έργα τα οποία δίνουν την δυνατότητα της ποιοτικότερης παραγωγής, της αύξησης της παραγωγής και της μείωσης του κόστους παραγωγής. Η πολύ καλή συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Αγοραστού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της επαρχίας Φαρσάλων» πρόσθεσε  ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Μίλτος Αγγελακόπουλος, ο ταμίας Γιώργος Δρόσος, υπηρεσιακοί παράγοντες και  η δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού, Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Προηγούμενο άρθρο Εορτασμός της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας
Επόμενο άρθρο Το πρώτο Μεσογειακό Κύπελλο Κολύμβησης από 16-18 Ιουνίου στο Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας