Ειδήσεις

Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Γυμνάσια Λάρισας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Βασική Υποστήριξη Ζωής (BasicLifeSupport) με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και Παροχή Α’ Βοηθειών» που συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  υλοποιήθηκε σε 10 Γυμνάσια  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που ανήκουν στο Δήμο Λαρισαίων,  με τη συμμετοχή περίπου 1000 μαθητών της Α΄Γυμνασίου.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμααποτελείτο από τις  εξής 2 ενότητες:
1) Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή&
2) Παροχή Α ́ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις.
Η ενότητα “Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή” στόχευε στην παροχή εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).
Η ενότητα “Παροχή Α ́ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις” είχε ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους Μαθητές και Εκπαιδευτικούς, με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε τον μήνα Μάιο αφού προηγήθηκε κατά το μήνα Απρίλιο η υλοποίηση προγράμματος  παροχής  πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε περισσότερους από 40 εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων Γυμνάσιων για  βασικές και σωτήριες γνώσεις  εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης  (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) για  περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής.

 

Απώτερος σκοπός, της παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης των  εκπαιδευτικών και του εν λόγω  Εκπαιδευτικού Προγράμματος προς τους μαθητές,σύμφωνα με το Δήμο Λαρισαίων,αποτελεί η προετοιμασία για την τοποθέτηση απινιδωτών στα συγκεκριμένα  Γυμνάσια από το Δήμο.

Για τη  ΔΔΕ Λάρισας αποτελεί ένα πρωταρχικό και σημαντικό στόχο η υλοποίηση προγραμμάτων στις σχολικές μονάδες για την ενημέρωση,  πρόληψη και προαγωγή Υγείας των μαθητών και μαθητριών.

Η συνδιοργάνωσηκαι συμμετοχή στα προγράμματα «Βασική Υποστήριξη Ζωής (BasicLifeSupport)»  εντάχθηκε σε ένα οργανωμένο  πλαίσιο  προγραμμάτων  για την υγεία  που υλοποιήθηκαν στη ΔΔΕ Λάρισας  κατά το σχολικό έτος 2022- και αφορούν:

  • Την δρομολόγησητων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και την τελική υλοποίηση 32 σχετικών προγραμμάτων στα σχολεία της ΔΔΕ Λάρισας, στο πλαίσιο των  προγραμμάτων  Σχολικών δραστηριοτήτων του ΥΠΑΙΘ.
  • Την προώθηση σε όλα τα σχολείατου εγκεκριμένου προγράμματος ΔΙΩΝΗπου υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για το μαθητικό πληθυσμό των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής μας.
  • Την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών για εκπαιδευτικούς που διοργανώθηκαν από το γραφείο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΔΔΕ Λάρισας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥΑ για την αντιμετώπιση τραυματισμών και επειγόντων παθολογικών περιστατικών στο σχολείο.
  • Την καταχώρηση στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών,των 7 αυτόματων απινιδωτών που διατέθηκαν δωρεάν από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ – Γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ και τοποθετήθηκαν σε 7 σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας .

Στο πλαίσιο αυτό ωστόσοδεν αρκεί μόνο η ενημέρωση και η εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών. Η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού  με την τοποθέτηση απινιδωτώνγια την αντιμετώπιση Καρδιακής Ανακοπής σε όλες τις σχολικές μονάδες, αποτελεί σήμερα  μια  κορυφαία  αναγκαιότητα.  Η σωτηρία  της ανθρώπινης ζωής,σε περίπτωση ανάγκης, αποτελεί πράξη ανεκτίμητης αξίας για την οποία η ΔΔΕ Λάρισαςδίνει απόλυτη προτεραιότητα. Αυτή την προτεραιότητα πρέπει να δώσουντόσο ο Δήμος Λαρισαίων όσο και οι λοιποί Δήμοι της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας με την τοποθέτηση απινιδωτώνστα σχολεία ευθύνης τους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Στέγη σε ευάλωτα νοικοκυριά νέων στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας