Ειδήσεις

Όχι στην υποκατάσταση της ευθύνης του κεντρικού κράτους για παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας


Η περιφερειακή αρχή Αγοραστού (Ν.Δ), αντί να απαιτήσει γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, αποφάσισε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, για δράσεις πρόληψης υγείας, υποκαθιστώντας παραπέρα την κρατική ευθύνη να παρέχει πλήρη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλο το λαό δωρεάν.

Συμπαραστάτες σ’ αυτήν την απόφαση της είχε και τις παρατάξεις των κ. Τσιλιμίγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), Κουρέτα (Πρωτοβουλία) και της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής.

Η περιφερειακή αρχή και οι άλλες παρατάξεις, απέδειξαν ότι κινούνται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση της Ν.Δ, η οποία δια του υπουργείου υγείας, έστειλε πρόσφατα στα δημόσια νοσοκομεία μια αντιεπιστημονική εγκύκλιο, με την οποία τα γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, καθώς δίνει εντολή στους γιατρούς να τα κάνουν «Όλοι – Όλα», όχι μόνο σε ημέρες εφημεριών, που λίγο πολύ, με την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και την γνωστή τακτική του «εντέλλεσθε» ίσχυε, αλλά σε όλη την λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι θα πηγαίνουμε στα νοσοκομεία με σπασμένο χέρι και μπορεί να μας εξετάζει ουρολόγος ή όποιος είναι «διαθέσιμος»!

Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ που αποψιλώνει συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας στέλνοντας τους εργαζόμενους, όσους από αυτούς μπορούν, στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει το «πάμε και όπου βγει».

Είναι απαράδεκτο, μετά από μια πανδημία στην οποία θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς και έκανε πιο φανερές τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και στον κλάδο της υγείας,  να μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια ώστε να μπορούμε να βρούμε την υγειά μας.

 

Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (4/5/23), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, εξέφρασε την διαφωνία της με την υπογραφή αυτού του μνημονίου της περιφέρειας με την ΑΜΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη και προαγωγή της υγείας, δεν μπορεί να τεμαχίζεται, ούτε να είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, διαφόρων ΑΜΚΕ και ΜΚΟ, που έρχονται να συγκαλύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υπεχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, προωθώντας ταυτόχρονα την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

Η Λαική Συσπείρωση, αγωνίζεται:

Για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα στηρίζεται πρωτίστως στην φορολόγηση με 45% των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από το σταμάτημα της πληρωμής των δαπανών για τις Νατοϊκές ανάγκες. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια και στο Φάρμακο.

Για την ανάπτυξη ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Που θα αναπτύσσεται σε κάθε δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Μέσα σε κάθε Κέντρο Υγείας να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους οι αναγκαίες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των εξωνοσοκομειακών αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην περιοχή ευθύνης του όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, αθλούνται.

Για μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Για άμεση επαναφορά των μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των Δ.Χ, Δ.Π και του επιδόματος άδειας.

Για κατάργηση του εκτρώματος που διευθετεί τον εργάσιμο χρόνο στη βάση των ευρωενωσιακών Οδηγιών. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σε εκδηλώσεις οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος στις 6 και 7 Μαΐου στην Θεσσαλία ο Ι. Βαρδακαστάνης
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Υγεία για Όλους με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις