Ειδήσεις

Μάξιμος: Την επόμενη τετραετία τολμηρότερα βήματα για μείωση της ανεργίας


«Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, αλλά και η στήριξη του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας που έχει βρεθεί σε καθεστώς ανεργίας είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Κι αυτό αφορά όχι μόνον τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα αυτή την τετραετία και τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και τα επιδοτούμενα προγράμματα που προσφέρουν εργασία σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη αξία έχουν τα προγράμματα που απευθύνονται σε νέους, που τους δίνεται η δυνατότητα παράλληλα με το εισόδημά τους να αποκτούν την απαραίτητη εμπειρία που θα τους φανεί χρήσιμη στην μετέπειτα καριέρα τους. Το ίδιο σημαντικά είναι και τα προγράμματα που αφορούν όσους βρίσκονται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, ακόμη και κοντά στη συνταξιοδότησή τους, καθώς οι άνθρωποι αυτοί άπαξ και βρεθούν στην ανεργία είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσληφθούν, αν δεν υπάρξει η αναγκαία κρατική επιδότηση». Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Θεσσαλίας (ΔΥΠΑ) και τη συνάντησή του με την περιφερειακή διευθύντρια κ. Όλγα Τσιούρβα, η οποία τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα προγράμματα που «τρέχουν» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής πρόσθεσε επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, στα τέσσερα αυτά χρόνια διακυβέρνησης από την ΝΔ έγιναν σοβαρά βήματα για τη μείωση της ανεργίας. Από 17% που την παρέλαβε το 2019, σήμερα είναι κάτω από 11%, μια μείωση που ξεπερνά το 6%. Αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ έγινε μια σοβαρή προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, με την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου συμπαρέσυρε και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας που πλέον από τα 438 καθορίζεται στα 479 ευρώ.

Ελπίζω ότι η επόμενη τετραετία, με μια σταθερή πολιτική κατάσταση, που εγγυάται μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, θα γίνουν ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα όχι μόνον για την μείωση της ανεργίας, αλλά και της περαιτέρω αύξησης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Θεωρώ, πάντως, όπως έχω και στο παρελθόν επισημάνει, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η τόνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί δίνει μια πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στις σύγχρονες κοινωνίες».

Από την πλευρά της η κα Τσούρβα ενημέρωσε για τα επιδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται αυτή την εποχή σε εφαρμογή, και υπογράμμισε ιδιαίτερα αυτά για:

α. Προεργασία για ανέργους νέους.

β. Ηλικίες 55-67 ετών.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΔΥΠΑ Θεσσαλίας για την προκήρυξη του ν. 2643/98 για μόνιμες θέσεις για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για την επιδοτούμενη εργασία ανέργων ΑΜΕΑ σε δημοτικές επιχειρήσεις, κατόπιν αιτήσεων των τελευταίων στη ΔΥΠΑ και πρόγραμμα για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά τη μητρότητα.

Τέλος, ενημέρωσε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα πληρώθηκε το voucher για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 5.290 ανέργους στη Θεσσαλία, αξίας 1000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός για ληστεία σε βάρος έτερου ημεδαπού άνδρα στη Λάρισα