Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 1η Μάη, είναι η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και γυρίζουμε τα γρανάζια της οικονομίας, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης και αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας.Μέρα δοξασμένης θύμησης και τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

 

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη,απέδειξε άλλη μία φορά,πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Ακόμα πιο βαθιά όμως ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη, ενεργοποιεί τις αντιθέσεις των καπιταλιστών δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και προσφυγιά μέσα από τις πολεμικές συρράξεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα  διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

 

Εταιρία Τζίρος 2022 Κέρδος EBIDA Καθαρό κέρδος
εκατ. € % εκατ. € % εκατ. € %
Motor Oil 16.630.862 +61.99 1.692.919 +245,79 967.209 +377,96
Jumbo 949,38 +14,12 336,75 +10 248,6 +14,78
             
Σουπερ Μάρκετ (σύνολο) ≈12.000 +6,1   Κατώτατος μισθός 2023 ( μικτός )
Σκλαβενίτης ≈ 4.500 ≈ +12   Έτη<2012 3έτια 3ετία+γάμο
ΑΒ Βασιλόπουλος ≈ 1.920     0-3 780€ 858€
Lidl ≈ 1.800 ≈ +2   3-6 858€ 936€
Metro( Mymarket) ≈ 1.480 ≈ +9   6-9 936€ 1014€
Μασούτης 934,7 +5,8   9+ 1014€ 1092€
Στοιχεία από capital.gr            

 

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» βασίζεται σε αυτόν το νόμο,γι’ αυτότον έχουν θωρακίσει με αντεργατικά μέτρα και με την «απαραίτητη» καταστολή,η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των «τεχνοκρατών».

Τον θωράκισαν, αποφασίζοντας με μια τζίφρα Δημάρχου να μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι.

Τον θωράκισαν, ψηφίζοντας την 7ήμερη, 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων (Ν.5019/2023).

Παράλληλα,φρόντισαν να εκβιάζονται οι άνεργοι με την απειλή της διαγράφης τους από το Μητρώο Ανέργων και τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας, εάν δεν συμμορφώνονται με έναν «κατάλογο καθηκόντων» και υποχρεώσεων.

Ενώ,και ηΕπιθεώρηση Εργασίαςέγινε παραμάγαζο του ΣΕΒ, μέσω της «αναβάθμισης» της σε Ανεξάρτητη Αρχή, με τον Διοικητή της να δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι η πολυτιμότερη περιουσία των επιχειρήσεων.

Για τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, κάθε εργαζόμενος είναι εμπόρευμα για εκμετάλλευση και πηγή πλουτισμού.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

 

Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.Οι εργαζόμενοι έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες. Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους. Με κοινό βηματισμό νομοθετούν και συμφωνούν, γιατί μαζί προσκυνούν στον Θεό του καπιταλιστικού κέρδους.

 

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι, η αξιοπρέπειά μας θα μετριέται με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν για ζωή με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

 

Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό και τις κυβερνήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα οαγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.

 

Δε φταίει ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά η υποταγή όλων αυτών στο σιδερένιο νόμο του κέρδους, στις σάπιες αξίες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, αλλά και του «εταιρισμού» που υπερασπίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιμετωπίζουν τους εργάτες και τα αφεντικά ως μία οικογένεια.

 

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής

 

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.

 

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τον λαό.

 

Αντί να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, βρίσκουμε τηνδιέξοδοστουςαγώνες μας, ώστε να τους ανατρέψουμε.Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης, για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης και ναικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,

την Δευτέρα 1η Μάη, ώρα 10:30 πμ στην κεντρική πλατεία.

 

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Διεκδικούμε :

  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την πραγματική αύξηση του κατώτερου μισθού
  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας.
  • Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.
  • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας
Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Με την ψήφο μας να αποτρέψουμε “τερατογενέσεις”
Επόμενο άρθρο Και 4η παράσταση για την όπερα Φιντέλιο στο ΔΩΛ