Ειδήσεις

Η Άννα Βαγενά στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά


Στο δυναμικό συλλαλητήριο που έκαναν στις 26/04/2023 οι αγρότες στην Αγιά, παρευρέθηκε η βουλευτής και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προσεχείς εκλογές, κ. Άννα Βαγενά, και δήλωσε τα εξής:

«Παρευρέθηκα σήμερα, όπως και σε όλα τα προηγούμενα συλλαλητήρια και αγροτικές κινητοποιήσεις, στην Αγιά, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που επιμένουν στον αγώνα τους καιζητούν:

1)Ένταξη των κερασιών στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως δεσμεύτηκαν οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Γεωργαντάς πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα προς έγκριση από την Ε.Ε, δεν συμπεριλαμβάνεται το κεράσι.

2)Άμεση ενίσχυση (50 ευρώ ανά στρέμμα),όπως δεσμεύτηκε προσωπικά ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς,στα πράσινα μήλα Αγιάς,που χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια τη μεγάλη μείωσηπαραγωγής και εισοδήματος.

3) Συνδεδεμένηενίσχυση σεμήλα καικαρπούς με κέλυφος, που η Κυβέρνηση αυθαίρετα κατάργησε, παρά τις υποσχέσεις της πριν έναν χρόνο.

4) Ενίσχυση στα κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση,των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε εξαιτίας της φαιάς σήψης.

5)Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και αύξηση του ποσού επιστροφής του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων και αγροεφοδίων, κατάργηση ΦΠΑ.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, κ. ΒαγγέληΝτακούλα, ενός νέου αγρότη. Ο κ.Ντακούλας μίλησε τεκμηριωμένα και με πάθος για τα προβλήματα των νέων αγροτών:‘’Εμείς συνειδητά -είπε- έχουμε πάρει απόφαση να μείνουμε στον τόπο μας και να καλλιεργήσουμε τη γη μας. Όμως, μας αναγκάζουν να ψάχνουμε αλλού για δουλειές, προκειμένου να στηρίξουμε τις αγροτικές μας επιχειρήσεις’’.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γι’αυτό το θέμα υποστηρίζει ότι, οι νέοι αγρότες είναι τα μεγάλα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής στον πρωτογενήτομέα. Ο αριθμός των επιλαχόντων σε πολλές περιφέρειες είναι μεγάλος,διότι οι πόροι δεν επαρκούν, οιμεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης είναι απλήρωτες και ο κίνδυνοςαπένταξης, αυξημένος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε πλήρως, όπως και για όλο τον αγροτικόκόσμο, ακόμα κι όταν έδινε έκτακτα επιδόματα, αποκλείοντας πολλούς. Αποτέλεσμα, ότι υπονομεύονται οι στόχοι της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, αλλάκαι της πολύ σημαντικής πληθυσμιακής ενίσχυσης σε πολλές περιοχές της χώρας,ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά ν’αντιμετωπίσειμε νέα οπτικήτην αυξημένη ανάγκη εργασίας μεημερομίσθια και μεγαλύτερο εξωγεωργικό εισόδημα. Έτσι, οι επιλαχόντες νέοι αγρότες καταδικάζονταισε οριστικό αποκλεισμόαπό την ενίσχυση εγκατάστασης.

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός των νέων, αλλά και όλων των αγροτών,και ο εγκληματικός μαρασμόςτης υπαίθρου φέρουν την υπογραφή αυτής της κυνικής Κυβέρνησης».

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τριών ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου σε γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου: Κοσμεί το δημόσιο σύστημα Υγείας το ΓΝΛ