Ειδήσεις

Εικαστική Έκθεση με συμμετοχή Καλλιτεχνών του Νομού Λάρισας


Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) διοργανώνει εικαστική έκθεση  με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του νομού Λάρισας με θέμα: «Η Ειρήνη και η Αλληλεγγύη, Ελπίδα και Ανάγκη των Λαών». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.  Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα μέλη τουΠαραρτήματος  Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού ΣυλλόγουΔέσποινα Μαύρου και Νίκος Αλεξόπουλος.Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 7 Μαΐου.

Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (εκτός από αυτά της πανδημίας) σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες- εκπαιδευτικούς Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία τους έχει διοργανώσει εκθέσεις μαθητικών έργων και παράλληλες εκδηλώσεις με θεματικούς άξονες την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες για το λαό συνθήκες, με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μεγαλώνει η σημασία της κάθε είδους αντίστασης απέναντι σεαυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, χωρίς καμία διεκδίκηση, αντίσταση και δράση.

Η Θεσσαλία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,  με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό – πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων. Ειδικότερα στη Λάρισα, το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ, στην πράξη πλέον λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ λειτουργεί και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στο πλαίσιο του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς και αποτελεί άμεση ελληνική εμπλοκή στον αμυντικό βραχίονα της ΕΕ.

Η τέχνη, οι καλλιτέχνες – δημιουργοί έχουν τη δική τους συμβολή στην εγρήγορση-αφύπνιση των συνειδήσεων με επίγνωση των αστείρευτων δυνατοτήτων για λαϊκή οργάνωση και πάλη κόντρα στη θέληση των οικονομικά ισχυρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Φέτος, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διευρύνοντας αυτή τη συνεργασία, απευθύνθηκε με Επιστολή, μέσω του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε όλους τους καλλιτέχνες – μέλη του στο  νομό, ενημερώνοντας τους για τις θέσεις, τη δράση της και το σκοπό της να διοργανώσει μια έκθεση εικαστικών, μέσα από την οποία επιδιώκει να αναδειχθεί η πραγματική διέξοδος για το λαό, που βρίσκεται στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να αναδειχθεί η δύναμη που έχουν οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά με σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους και να βαδίσουν το δικό τους δρόμο, να αναδειχθεί ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης, η ικανότητα της να διεισδύει και να κινητοποιεί τον λαό, αλλά και ο ιδιαίτερος ρόλος του καλλιτέχνη που ειδικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορεί και πρέπει να σταθείστο πλάι του λαού μας.

Κάλεσε όσους συμφωνούν με το παραπάνω πλαίσιο της Επιτροπής Ειρήνης να συμμετάσχουν στην έκθεση. Δεν τέθηκε κανένας περιορισμός τεχνοτροπίας, υλικών, διαστάσεων κλπ. Με προθυμία δήλωσαν συμμετοχή ως σήμερα, έστω και υπό την πίεση του χρονικού περιθωρίου, οι εξής καλλιτέχνες, τους οποίους ευχαριστούμε και για το ενδιαφέρον που έδειξαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση και το στήσιμο της έκθεσης:

Ελένη Αναστασίου, Εύα Βασδέκη, Νατάσα Γιαλαμά, Σάκης Γκουντρουμπής, Κατερίνα Γκρίμπα, Μαρία- Ελένη Θαλασσινού, Στέλλα Κακκάβα, Καραγιοβαννάκης Βασίλης, Ευαγγελία Καραγγέλη, Γιώργος Κατσιαούνης, Θωμαή Κόντου,Λίνα Κρανιώτου, Μαρία Λαγού, Ευτυχία Λάνταβου,  Αμαλία Λιάκου, Πάρις Μακρής, ΓιάννηςΝτάκος, Σωτήρης Πετρίκης, Άννα Ρόπλου, Σεραφείμ-Δημήτρης Ρουσόπουλος, Δώρα Σαλταπίδα, SylviaSumma, Χρήστος  Γ. Σαμαράς,  Χρήστος Κ. Σαμαράς, Αθανάσιος Αθανασιάδης. Επίσης, συμμετέχει ο δημιουργός κόμικς Θ. Καραμπάλιος.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Νατάσα Γιαλαμά, εικαστικός εκπαιδευτικός, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης και η Άννα Σπανοπούλου, Φιλόλογος, Ιστορικός της Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε σχολεία και φορείς, κατόπιν συνεννόησης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δήμητρα Παπαστεργίου 6977891528

Άννα Σπανοπούλου 6977686435

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Καθηγητής Αλέξανδρος Παπαχατζής: για την διπλή γιορτή του Αγίου Γεωργίου και του Αποστόλου Θωμά
Επόμενο άρθρο Παρακλήσεις του Αγίου Λουκά στον Άγιο Αχίλλιο