Ειδήσεις

Μάξιμος: Αναγκαία η ανανέωση προσωπικού και στόλου στο ΕΚΑΒ


«Η σπουδαιότητα του έργου των διασωστών του ΕΚΑΒ είναι αναμφίβολα σημαντική, καθώς η έγκαιρη επέμβασή τους σώζει κυριολεκτικά ζωές. Συνεπώς, η διατήρηση των υπηρεσιών τους σε υψηλά επίπεδα, με την συνεχή ανανέωση του προσωπικού και του στόλου, διασφαλίζει την μέγιστη προσφορά τους στον πολίτη και την κοινωνία. Άκουσα με προσοχή την πρόταση για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ μέσω της εισαγωγής των διασωστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρόταση που πιστεύω ότι αξίζει μελέτης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στην έδρα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη και εφημερεύον προσωπικό της υπηρεσίας.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η άμεση επέμβαση των διασωστών, οποτεδήποτε και οπουδήποτε χρειαστεί, απαιτεί την αδιάλειπτη ανανέωση του προσωπικού, των υλικών και μέσων, καθώς και των οχημάτων. Οι διασώστες αποτελούν το 80% του προσωπικού, ουσιαστικά είναι ο κορμός του ΕΚΑΒ, με τον μέσο ηλικιακό όρο να κυμαίνεται στα 45 έτη, γεγονός που δυσκολεύει την σωματική δραστηριότητα που απαιτεί η φύση της εργασίας. Συνεπώς, η αριθμητική ενδυνάμωση του προσωπικού και η ηλικιακή ανανέωσή του είναι καθοριστική για την επαρκή ανταπόκριση των διασωστών στο έργο τους, το οποίο ως γνωστόν έχει επείγοντα χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού και κυρίως των οχημάτων, τα οποία διανύουν πολλά χιλιόμετρα σε μικρά χρονικά διαστήματα και αποτελούν βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Διασώστες μέσω πανελλαδικών

Στη συζήτηση με τον Θεσσαλό πολιτικό, δόθηκε έμφαση στην αναβάθμιση των σπουδών των διασωστών. Όπως διευκρινίστηκε, σήμερα, η ειδικότητα του διασώστη υφίσταται σε επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Η πρόνοια για την εισαγωγή της ειδικότητάς τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, θα παρέχει, πρώτιστα, αναβάθμιση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη και επιπλέον, θα βοηθήσει στην συνεχή και απρόσκοπτη ανανέωση του προσωπικού.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του έργου της υπηρεσίας απαιτεί την συνεχή ενημέρωση και την άρση όποιων εμποδίων προκύπτουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γούλας, ο προϊστάμενος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης καθώς και στελέχη και μέλη του προσωπικού του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, τους οποίους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας, αλλά και για τα άμεσα αντανακλαστικά τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Προηγούμενο άρθρο Θανάσης Νασιακόπουλος: Ευχές στους συνδημότες μου και σε όλον τον κόσμο για τη γιορτή του Πάσχα
Επόμενο άρθρο Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ στον Τύρναβο