Ειδήσεις

Παραδοσιακά Σταμπωτά από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Νέο βιβλίο


Η συλλογή των εκδόσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. εμπλουτίστηκε με το βιβλίο «Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά,  Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» Τόμος Α΄.

Πρόκειται για μια έκδοση, έναν κατάλογο, που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για τη διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.

Η έρευνα και η τεκμηρίωση του υλικού, καθώς και η επιμέλεια της έκδοσης ανήκουν στη διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγο – Λαογράφο. Προλογίζουν η Σταυρούλα Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και ο Αστέριος Λαχανάς Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα σύνολο σταμπωτών υφασμάτων από τα δύο μεγάλα εργαστήρια του Τυρνάβου, Σαΐνη και Ιωαννίδη, μέρος της ολοκληρωμένης Συλλογής των σταμπωτών του Μουσείου.

 

Πιο συγκεκριμένα, καταλογογραφούνται τα μαξιλάρια, οι πάντες -επιτοίχια καλύμματα- και τα μικρά τραπεζομάντηλα – ροτόντες, καρέ και σεμέν – που προορίζονταν για καθημερινή χρήση, αλλά και στολισμό του σπιτιού. Έπειτα από πολυετή έρευνα και μελέτη παρουσιάζονται η ιστορία, η χρήση και τα διακοσμητικά θέματά τους, μέσα από κείμενα και εικόνες με πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής. Επίσης, λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τεχνικής.

 

Ο κατάλογος αυτός αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της αείμνηστης ιδρύτριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένας Γουργιώτη για τη διάσωση και αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής.

Συντελεστές
Φωτογράφηση: Δημήτρης Γκουσγκούνης
Σχεδιασμός: Βασίλης Ευθυμιάκος,
Grafix
Εκτύπωση: Λαβδάκης Εκτυπώσεις

Προηγούμενο άρθρο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλικού Θεάτρου: Τμήμα αρχαρίων την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 18:00 μπροστά από το Α' Αρχαίο θέατρο
Επόμενο άρθρο Ο κόσμος του Djing στον Μύλο του Παππά