Ειδήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι “δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ειδικά για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν και πρόσθετη περιουσία”. Ο κ. Σκυλακάκης, επίσης, σημείωσε πως με πρόσφατη τροπολογία έχουν πιεστεί τα funds να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “ενδιαφέρεται όχι για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων, αλλά για το πώς θα πτωχεύσουν με τραπεζικούς όρους”. Ανέφερε πως μόνο 48 πολίτες έχουν κριθεί ως ευάλωτοι και αξιοποιούν ως “νοικάρηδες” τα σπίτια τους με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Υποστήριξε ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό από τις 60.000 αιτούντων έχουν ενταχθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου περίπου 3.500, χωρίς να έχει γίνει γνωστό και σε τί ποσοστό διαγράφηκαν τα χρέη τους. Ο βουλευτής τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δανειακές του υποχρεώσεις να σώσει την πρώτη του κατοικία. Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ιδιοκατοίκηση στην χώρα μας από το 2019 έως και τέλη του 2021 μειώθηκε σχεδόν 2%.


Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 4.123.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από  το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.  «Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών και καθυστερήσεων λόγω των συνθέτων, χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τη Διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας,  ξεπεράσαμε  με συντονισμένη προσπάθεια τις δυσκολίες, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, το δημοπρατήσαμε  και  σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση. Δίνουμε λύση στα προβλήματα υποδομών  του Δικαστικού Μεγάρου, συγχρονίζουμε το κτίριο με την εποχή, ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων, του νομικού κόσμου και όλης της κοινωνίας της Λάρισας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Παρεμβάσεις

Το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, αναβαθμίζεται σε ενεργειακή  κατηγορία Α+ με τις εξής παρεμβάσεις:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα.
  • Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα, μεταλλικά, διπλoύ υαλοπίνακα.
  • Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων στην νότια όψη.
  • Εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης – κλιματισμού με αντλίες θερμότητας αέρος- νερού σε μορφή συστοιχίας και νέες τερματικές μονάδες τύπου fan – coil.
  • Εγκατάσταση τοπικών μονάδων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας στις δικαστικές αίθουσες.
  • Εγκατάσταση ανεμιστήρων τοίχου – τζαμιού στους διαδρόμους του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό
  • Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

 

Προηγούμενο άρθρο Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην πόλη της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Νέα ασφαλτόστρωση στο δρόμο Πυργετού - Παλαιόπυργου