Ειδήσεις

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 57 ανέρχονται οι νεκροί


Στους 57 ανέρχονται οι νεκροί του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστής μιλώντας στην εκπομπή Live News, του Νίκου Ευαγγελάτου ανέφερε πως την Πέμπτη έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί, ενώ την Τετάρτη (1/3) μεταφέρθηκαν 7.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή είπε επίσης ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τους 10.

Ερωτώμενη για τον συνολικό αριθμό νεκρών η ίδια απέφυγε να απαντήσει καθώς όπως είπε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

14 σοροί θα παραδοθούν στους συγγενείς

«Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι από το πρωί, γιατί υπάρχει και μία διοικητική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί…έχω μία πληροφορία πως σε λίγη ώρα θα έχουμε 14 δείγματα ταυτοποίησης» αποκάλυψε στη συνέχεια η ιατροδικαστής αναφορικά με την αναγνώριση των πτωμάτων.

«Ένα 90% των δειγμάτων που έχουν σταλεί στο DNA μέχρι το βράδυ θα ταυτοποιηθούν. Εμείς στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να υπάρχει μία ροή στην απόδοση των σορών» συμπλήρωσε.

Η κα Λεονταρή αποκάλυψε μάλιστα πως το 80% των θυμάτων είναι ηλικίας 18-35 ετών.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι στην καριέρα μου θα αντιμετώπιζα πλέον τόσο μαζική καταστροφή. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάναμε σχεδόν τους 60 νεκρούς και ίσως τους ξεπεράσουμε… Είναι συγκλονιστικό. Οι Λαρισαίοι σήμερα περπατούν όλοι με σκυμμένο το κεφάλι. Είναι στενοχωρημένοι όλοι οι πολίτες της Λάρισας. Γίνεται αγώνας δρόμου από κάθε φορέα ώστε να απαλύνει τον πόνο των συγκεκριμένων  ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχαν ατελείωτες ουρές ανθρώπων που έδωσαν αίμα στη Λάρισα», είπε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση 6 τραυματίες

Την ίδια ώρα, 54 τραυματίες από την σύγκρουση των τρένων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας και 6  είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, 21 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στο ΑΧΕΠΑ 14 και ακόμη 3 στο νοσοκομείο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Επίσης, 2 νοσηλευόμενοι βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και άλλοι 2 στα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας. Η κατάσταση  35 τραυματιών που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας -εκτός από όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ- είναι διαχειρίσιμη και βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου.

Δύο χειρουργεία ολοκληρώθηκαν σε παιδιά που είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.  Πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε όλους τους τραυματίες. Κάποιοι μάλιστα μετά τις πρώτες ώρες και αφού δέχτηκαν τη φροντίδα των γιατρών στα ΤΕΠ πήραν εξιτήριο.

Γκάγκα: Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας για την εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών, η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.

«Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι τρομερό αυτό που περνούν. Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους. Είναι καλό να θυμόμαστε τους νεκρούς καλά και δυνατούς» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης με DNA.

Για τους τραυματίες, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση, δέκα έχουν χειρουργηθεί για κατάγματα και έξι είναι σοβαρά και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο προσωπικό των νοσοκομείων όπου διακομίστηκαν τραυματίες, καθώς και στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στις έκτακτες αιμοδοσίες για τους τραυματίες και εγκαυματίες του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ειδικά κλιμάκια με ψυχολόγους δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες

Ειδικά κλιμάκια ειδικών ψυχικής Υγείας έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία για υποστήριξη συγγενών θυμάτων και τραυματιών, μετά τη σύγκρουση τρένων στη Λάρισα, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας.
Όπως δήλωσε η κυρία Ζωή Ράπτη, τα ειδικά κλιμάκια από διάφορες περιοχές και από ιδιωτικούς φορείς, εχουν κινητοποιηθεί για την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές», δήλωσε η υφυπουργός, ενώ σημείωσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών και σταδιακά θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η διαδικασία δεν είναι εύκολη. «Πέρα των δειγμάτων που έχουν σταλεί, γίνονται ακόμα έρευνες και μέχρι σήμερα τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ επιχειρούν στην περιοχή του δυστυχήματος. Θα έχουμε συνέχεια και τις επόμενες ημέρες, όμως έχουμε δουλέψει όλοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων, η κα. Ράπτη ανέφερε ότι από χθες υπήρξε οργάνωση και από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με τους συγγενείς να συγκεντρώνονται σε ειδικό χώρο που βρίσκεται στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο συγκεκριμένο χώρο γίνονται οι ανακοινώσεις, παρουσία ειδικών ψυχολογων και οι λήψεις DNA για την ταυτοποίηση των σορων.

Όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός, έξι κλιμάκια, αποτελούμενα από ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχολόγους – ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη Λάρισα, δύο κλιμάκια στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ένα στην Κατερίνη.

«Αυτά τα κλιμάκια θα παραμείνουν 24ωρες το 24ωρο για τις επόμενες ημέρες και όσο χρειαστεί και στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν οι άνθρωποι κατά τόπους, θα πάρουν υποστήριξη σε συνεργασία με τις κατά τόπους ψυχιατρικές κλινικές και τα κέντρα ψυχικής υγείας που υπάρχουν στην περιοχή τους».

Προηγούμενο άρθρο Αναδείχτηκε η καινοτομία και η εξωστρέφεια λαρισινών επιχειρήσεων στην έκθεση Detrop
Επόμενο άρθρο Έκφραση γένους θηλυκού στον Μύλο του Παππά