Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών


Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βαμβακοκαλλιεργητών για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό και τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο ζήτησε ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Κατήγγειλε ότι οι εκκοκκιστές παρατείνοντας την περίοδο για το κλείσιμο της τιμής του βαμβακιού μέχρι τις 31/1, εκβιάζουν τους βαμβακοκαλλιεργητές με τις ανοιχτές τιμές, ώστε να “κλείνουν” το βαμβάκι με τιμή 60-65 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται ότι έχει εκτοξευτεί στα 70 λεπτά το κιλό.

Συνολικά, το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα 2022, επισήμανε με συγκεκριμένα στοιχεία ανέρχεται στα 359 ευρώ το στρέμμα και με τιμή πώλησης τα 0,68 λεπτά ή στην καλύτερη περίπτωση τα 0,70, αποδεικνύεται ότι τα έσοδα είναι πολύ κάτω από το κόστος.

Να εξωραϊσει την κατάσταση επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς αναφέροντας ότι φέτος ήταν μία πολύ καλή χρονιά για το συγκεκριμένο προϊόν, ομολογώντας πάντως την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω εξωγενών – όπως είπε – παραγόντων. Ισχυρίστηκε ότι κάποιοι βαμβακοπαραγωγοί πούλησαν έως και 1 ευρώ το κιλό, ενώ δεν δίστασε να ρίξει τις ευθύνες στους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγούς που πούλησαν φθηνότερα, γιατί έκαναν άστοχες ενέργειες!

Η πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργητών, ανταπάντησε ο Γ. Λαμπρούλης πούλησε έως 0,70 λεπτά ενώ στηλίτευσε και τη διαφοροποίηση που εμφανίζεται στις τιμές διαφορετικές περιόδους, σημειώνοντας ότι ειδικά φέτος το κόστος παραγωγής για τους αγρότες ήταν πολύ υψηλό. Απαίτησε το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες και που η κυβέρνηση απλόχερα το προσφέρει στους εφοπλιστές όχι όμως και στους βιοπαλαιστές αγρότες καθώς και κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Σημείωσε, πως η πολιτική αυτή που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι απόρροια των  κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ και αυτήν πρέπει να έχουν στο στόχαστρό τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, γιατί τους ξεκληρίζει και τους διώχνει από τη γη τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests στο Περιφερειακό Ιατρείο Πυργετού
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση της Άννας Βαγενά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τις εκκρεμότητες ιδιοκτησίας στα παράλια του Δήμου Τεμπών