Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι βλαχόφωνοι εθνικοί ευεργέτες είχαν βαθιά συναίσθηση της ελληνικότητας!


«Κι εσείς οι Βλάχοι, που τιμάτε τις παραδόσεις, ξέρετε πολύ καλά πως των Ελλήνων οι κοινότητες και εκτός συνόρων ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στον χορό των Σμιξιωτών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ευχήθηκε «να γλεντάμε και να ξεφαντώνουμε, όπως των Ελλήνων οι κοινότητες γνωρίζουν. Οι Βλάχοι, δικαίως καυχάστε και είστε υπερήφανοι γιατί οι περισσότεροι εθνικοί ευεργέτες ήταν βλαχόφωνοι, και οι περισσότεροι εξ αυτών εκτός συνόρων, από τη Βόρειο Ήπειρο. Το πόσο βαθιά συναίσθηση είχαν της ελληνικότητας τους το μάρτυρα ότι οι ευεργεσίες τους προς το γένος, προς το νεοσύστατο τότε ελληνικό βασίλειο, αφορούσαν πρωτίστως τον χώρο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες διδασκαλίας -όχι μόνο στο ελληνικό κράτος αλλά και εκτός συνόρων. Στις μητροπόλεις του ελληνισμού, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αλεξάνδρεια, θα συναντήσετε μεγαλοπρεπή μέγαρα, σχολεία, διδακτήρια, δωρεές Βλάχων -εκτός συνόρων οι περισσότεροι εξ αυτών.

Χαίρομαι, λοιπόν, αγαπητέ πρόεδρε και μέλη του Συλλόγου, γιατί συνεχίζετε να μεταλαμπαδεύετε αυτή τη βαθιά συναίσθηση της εθνικής ελληνικής συνείδησης στις νεότερες γενιές. Καμαρώσαμε πριν λίγο τα παιδιά του συλλόγου που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Και ασυναίσθητα μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς μας ενισχύουμε, αφενός, την έκφραση της εθνικής συνείδησης, αφετέρου θυμόμαστε πόσο βαθιές ρίζες έχει αυτός ο τόπος. Κι αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Γιατί αυτός ο τόπος πέρασε δυσκολίες και στάθηκε όρθιος. Τέτοιες, λοιπόν, εκδηλώσεις μας δίνουν αισιοδοξία και δύναμη. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, και όσους κοπιάζουν στον Σύλλογο. Να ανταμώσουμε και το καλοκαίρι, πρώτα ο Θεός, στην Σμίξη και στα όμορφα βλαχοχώρια μας, στα Γρεβενά, στην Πίνδο. Καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο. Κάθε καλό στο σπιτικό σας. Να είστε καλά!».

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσου Tσιαπλέ, από την αγροτική συγκέντρωση
Επόμενο άρθρο Η Ρένα Καραλαριώτου στην εκδήλωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας