Ειδήσεις

Κέλλας στη Βουλή: Με όραμα και πρόγραμμα, στο πλευρό των στρατιωτικών μας


«Εργαζόμαστε με όραμα και πρόγραμμα για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Παράλληλα με τις στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, την προμήθεια 24 Rafale, την απόκτηση των 3 φρεγατών Belharra και τον προγραμματισμό της αγοράς 40F-35, μεριμνούμε για τη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των στρατιωτικών μας, που συνθέτουν την “ψυχή” των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη σταδιοδρομία των ΑΣΣΥ και την εξέλιξη των ΕΜΘ, σημείωσε:

«Ρυθμίζεται η σταδιοδρομική εξέλιξη των αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, που κατετάγησαν τα έτη 1991, 1992 και 1993.Απομένει η ικανοποίηση του αιτήματος εξομοίωσης των ΑΣΣΥ 1994 και 1995.

Δίνεται λύση στην εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας. Οι ΕΜΘ θα προάγονται έως τον βαθμό του υπολοχαγού και θα αποστρατεύονται με αυτόν του λοχαγού. Θα υπάρξει, δε, εναρμόνιση βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης, όπως διευκρινίστηκε από τον κ. υπουργόστην Επιτροπή».

Ο Χρήστος Κέλλας, αναδεικνύοντας προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, εστίασε στο συνταξιοδοτικό ζήτημα των Επαγγελματιών Οπλιτών, επισημαίνοντας:

«Προσδοκούμε ότι θα δοθεί λύση στο μεγάλο θέμα των ΕΠΟΠ. Ως γνωστόν,αναμένεται να αποστρατευτούν στα 50 τους έτη, μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνοντας πολύ χαμηλές συντάξεις. Ποιός θα προσλάβει κάποιον 50 ετών για δουλειά; Ασφαλώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο…

Όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργόςστην ομιλία του, θα υπάρξει διαβούλευση τωνσυναρμόδιων υπουργείων, ώστε να δοθεί λύση, καθώς αφορά 26000 άτομα και συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος. Ωστόσο, η εξασφάλισηπροοπτικής εθελούσιας παραμονής τους στην υπηρεσία ανοίγει τον δρόμο και για καλύτερες συντάξεις».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να αξιοποιηθούν οι υπηρετούντες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, υπογραμμίζοντας:

«Μερικές δεκάδες ΟΒΑ υπηρετούν επί εξαετία στις Ένοπλες Δυνάμεις και η θητεία τους τερματίζεται τις επόμενες εβδομάδες. Δεδομένης της εκπαίδευσης που έχουν λάβει και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει, εξυπηρετούν ανάγκες.Ζητώ να εξετάσετε τις δυνατότητες παραμονής τους στο στράτευμα».

Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστροφή των κρατήσεων από τα Μετοχικά Ταμεία, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, καθώς και στην απόσυρση του άρθρου 16 για εισφορά των δικαιούμενων νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, τονίζοντας:

«Οι στρατιωτικοί μας δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουν να λάβουν τα χρήματά τους αναδρομικά. Αφού οι διοικήσεις των Ταμείων συμφωνούν, οι επιστροφές αναδρομικών θα γίνουν από 1/1/2021. Έτσι, μία ακόμη δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Ορθό θα ήταν η φορολόγηση των αναδρομικών να γίνει στην πηγή.

Μας απασχόλησε, ακόμη,ιδιαίτερα,το άρθρο 16 γιαπαρακράτηση έως 1% του μισθού ή των συντάξεων των δικαιούχων νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ. Δίκαιο έχουν οι στρατιωτικοί μας, που ζήτησαν την απόσυρσήτης, ιδίως οι απόστρατοι της Αεροπορίας.Είναι γνωστό ότι, στο ΝΙΜΤΣ, το 70% με 80% των νοσηλευόμενων είναι πολίτες, των οποίων τα έξοδα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ».

Ο Χρήστος Κέλλαςσχολίασε θετικά τις διατάξεις για την Εθνοφυλακή και επαίνεσετην αποζημίωση των νυχτερινών, την καταβολή οδοιπορικών (2019-2022), την πλήρη απαλλαγή φορολόγησης επιδομάτων κινδύνου για ιπτάμενους και ειδικές δυνάμεις, την εξίσωση επιδομάτων τοκετού αξιωματικών και υπαξιωματικών. Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε:

«Η παράταξή μας βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεωνκαιτων Σωμάτων Ασφαλείας, και προσπαθούμε σταθερά, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να βελτιώνουμε τις συνθήκες υπηρεσίας τους».

Προηγούμενο άρθρο Η Ρένα Καραλαριώτου στο χώρο των Σμιξιωτών
Επόμενο άρθρο Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στηρίζει τους αγρότες