Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Αυξάνονται οι τιμές, μειώνονται οι ποσότητες στα τρόφιμα


Το φαινόμενο των πιο ακριβών αλλά και πιο μικρών σε ποσότητα προϊόντων στην αγορά, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, αυξάνει την αγωνία των καταναλωτών.Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει στοιχείων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), το περιεχόμενο έχει μειωθεί σε 283 προϊόντα ενώ την ίδια στιγμή έχουν σημειωθεί ανατιμήσεις έως 60% από την περσυνή χρονιά.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα φτάνουν πλέον μέχρι και 70%, γεγονός που ακυρώνει επί της ουσίας το μέτρο του «marketpass»(μάρκετ πας) της κυβέρνησης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΕΚΕ για την πορεία των τιμών των προϊόντων στα ράφια, το «καλάθι του νοικοκυριού» όχι μόνο δεν έχει φρενάρει τις ανατιμήσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις σε προϊόντα ξεπερνούν ακόμα και το 70% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκρηκτικής αύξησης στην τιμή προϊόντος στο «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελούν οι κρέμες για βρέφη. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 16-22/11/2022 η τιμή κρέμαςγια βρέφη (Γιώτης Μπισκοτόκρεμα 300γρ.)ήταν 2,73 ευρώ και την αμέσως επόμενη εβδομάδα εκτοξεύθηκε στα 4,66 ευρώ. Δηλαδή, η τιμή της αυξήθηκε κατά 1,93 ευρώ (70,69%) σε μόλις μία εβδομάδα.

Επίσης, σε κάποια προϊόντα που φαίνεται να παραμένουν ίδιες οι τιμές, αν προσέξει κανείς πόσο μειώθηκε η ποσότητα στη συσκευασία, θα καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η αύξηση της τιμής. Αλλά υπάρχουν και αρκετά προϊόντα στα οποία και μειώθηκε η ποσότητα στη συσκευασία και ταυτόχρονα αυξήθηκε και η τιμή.

Αυτή είναι η εικόνα της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και όχι η ψεύτικη που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει. Ο κόσμος ζει καθημερινά με την αγωνία της επιβίωσης και κανένα «marketpass» (μάρκετ πας) ή «καλάθι του νοικοκυριού» δε μπορεί πια να τον ξεγελάσει.

 

Προηγούμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας: Όλο και πιο βαθιά ρίχνουν τα δίχτυα τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί
Επόμενο άρθρο Παράκληση και κήρυγμα στον Ι. Μ. Ν. Αγ. Αχιλλίου, κάθε Τετάρτη απόγευμα