Ειδήσεις

Μάξιμος: Ρύθμιση για την περικοπή 10% του εφάπαξ συνταξιούχων ΟΣΕ


Την οριστική επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη κατά τα παρελθόντα έτη -προ του 2006- με την επιβολή μείωσης του εφάπαξ βοηθήματος στο 90% του μέσου όρου των αποδοχών των ασφαλισμένων, ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά του στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά την ενημέρωση που είχε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. Δημήτριο Κιό, τον γραμματέα κ. Γεώργιο Μέρτζο και τα μέλη κ.κ. Ηλία Χόντζια και Απόστολο Βασιλό.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην Αναφορά του στον αρμόδιο υπουργό επισυνάπτει σχετικό Υπόμνημα που του επέδωσε το προεδρείο των Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών, το οποίο ζήτησε την παρέμβασή του για το πρόβλημα που αφορά πολλούς συνταξιούχους του ΟΣΕ.

Στο Υπόμνημά τους οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί αναφέρονται διεξοδικά στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή της κράτησης του 10% σε μια μερίδα ασφαλισμένων που πήραν τη σύνταξή τους σε συγκεκριμένες χρονιές. Σύμφωνα με το υπόμνημα «η υπ’ αριθ. 3051/14 απόφαση του ΣτΕ ήταν καθοριστική, αρνητική για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους έως 31.09.2013, που οι υποθέσεις τους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στα δικαστήρια, ή επρόκειτο να εκδικαστούν και έβαλε ένα τέλος στην διεκδίκηση του 10% από το εφάπαξ». Όπως επισημαίνουν «θεωρούμε ότι η 3051/2014 Απόφαση του ΣτΕ είναι άδικη, και αντίκειται προς τις συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση, και επί πλέον ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι απέναντι στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους». Οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί απευθυνόμενοι με το υπόμνημά τους στον κυβερνητικό βουλευτή ζητούν «μέσω υμών να μεσολαβήσετε προς τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων διότι είναι αρμοδιότητάς του, να μελετήσει την υπόθεση αυτή μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου από μηδενική βάση, να προτείνετε στον υφυπουργό εάν αυτό είναι δεοντολογικά εφικτό, και εάν η υπόθεση αυτή είναι νομικά βάσιμη, να γίνει μια νέα νομοθετική ρύθμιση, ή μια καινούργια Υπουργική Απόφαση, μια νέα τροπολογία, ή εν πάση περιπτώσει ό,τι κρίνει αυτός να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ούτως ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος  με την Αναφορά του ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την αξιολόγηση του αιτήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών «Ο Άγιος Φίλιππος» και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

Προηγούμενο άρθρο Η Ρένα Καραλαριώτου στη Γιάννουλη: Ας είναι το 2023 χρονιά αναγέννησης και ευημερίας
Επόμενο άρθρο Στο Καλοχώρι του Δήμου Τεμπών ο Χρήστος Κέλλας