Ειδήσεις

Μάξιμος: Σύμβολα εθνικής αυτοπεποίθησης οι οσιομάρτυρες της τουρκοκρατίας


«Σε μια εποχή που εντείνονται οι απειλές για την πατρίδα από την επιθετικότητα που έχουν επιλέξει να ακολουθούν οι γείτονές μας, οι οποίοι φθάνουν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και την εθνική μας κυριαρχία, οι παρακαταθήκες των οσιομαρτύρων της περιόδου της Τουρκοκρατίας, όπως ο πολιούχος του Τυρνάβου Άγιος Γεδεών, παραμένουν φωτεινοί οδοδείκτες, σύμβολα ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου του Τυρνάβου Αγ. Γεδεών, την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και της Αγίας Κάρας του Οσιομάρτυρος, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, και την αρτοκλασία στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «οι οσιομάρτυρες της περιόδου της Τουρκοκρατίας μαρτυρούν την ταυτοτική σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Άνθρωποι όπως ο Άγιος Γεδεών που θυσιάστηκαν για την πίστη τους αποτέλεσαν το στέρεο θεμέλιο επί του οποίου μπόρεσε το έθνος να διατηρήσει την ταυτότητά του, στους δίσεκτους αιώνες του οθωμανικού ζυγού και να μπορέσει εντέλει να αναγεννηθεί κατακτώντας την ελευθερία του. Αυτό είναι και το νόημα των εορτασμών που η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει για όλους αυτούς τους σπουδαίους προγόνους μας, που πάνω και από την ζωή τους έβαζαν την Πίστη τους».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του διήμερου συμμετείχαν οι μητροπολίτες Ηλείας κ. Αθανάσιος, Δράμας κ. Δωρόθεος και ο οικοδεσπότης, επιχώριος επίσκοπος Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Μετά την λιτανεία ο κυβερνητικός βουλευτής ευχήθηκε τα Χρόνια Πολλά στη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα και τον Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωπο της επαρχίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κ. Ανδρέα Μπρέζα.

Προηγούμενο άρθρο Σύμβαση για την διαφημιστική προβολή του Ολύμπου μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δήμου Ελασσόνας και Γ. Ζαρζώνη
Επόμενο άρθρο Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ