Ειδήσεις

Βαγενά: Νέες αυξήσεις ρεύματος από τον Ιανουάριο


Για ακόμα μία ημέρα πρωταθλήτρια η χώρα μας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, επιτείνοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, μεγάλες αυξήσεις από 18% έως και 41% αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων.

Οι τιμές της κιλοβατώρας πήραν φωτιά σε σχέση με τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των υψηλών τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, την ώρα που η πολιτική της ΝΔ συντηρεί την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Οι πάροχοι διαμόρφωσαν εύρος τιμών από τα 0,358 ευρώ μέχρι και τα 0,501 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Δεκέμβριο κυμαίνονταν από τα 0,277 ευρώ μέχρι τα 0,397 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα. Αποκαλυπτική είναι η πανελλαδική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές (25%) θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς. Την ίδια στιγμή, έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, δείχνει ότι το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Η μόνη λύση είναι μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που με αίσθημα δικαιοσύνης θα πατάξει την αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που θησαυρίζουν και θα νοιαστεί για τους πολλούς και αδύναμους οικονομικά που υποφέρουν.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Παρασκευή 30/12
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα αντίστασης από το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ