Ειδήσεις

Βασικές αρχές πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων


Το 1ο Εισαγωγικό σεμινάριο νεοδιορισθέντων υπαλλήλων του ΓΝΛ  με θέμα: Βασικές αρχές πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο 13 και 14/12/2022. Το σεμινάριο διοργανώθηκε με ευθύνη της Επιτροπής Πρόληψης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΛ και όπως τόνισε ο πρόεδρος  της επιτροπής κ. Ιωάννης  Γκαμπράνης, είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της  επιτροπής  που πήρε την οργανωτική μορφή σεμιναρίου και εντάσσεται πλέον στο υποχρεωτικό πρόγραμμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των υπαλλήλων του νοσοκομείου στο μείζων θέμα της πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και του περιορισμού της μη ορθολογικής  χρήσης των αντιβιοτικών σύμφωνα με τη Υπ.Απ388Β2014 και σχετική απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου.

Ο Διοικητής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝΛ κ. Γρηγόρης Βλαχάκης ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων καιεξέφρασε τη στήριξη της διοίκησης αλλά και του υπουργείου στις όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των ενδονοσοκομειακών    λοιμώξεων. Ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της διοίκησης , όπως τις δύο αντιμικροβιακά θωρακισμένες αίθουσες χειρουργείου και εξήγγειλε τις νέες άμεσες παρεμβάσεις της διοίκησης όπως είναι η ανακαίνιση του τμήματος των εξωτερικών ιατρείων με ειδικά αντιμικροβιακά  προϊόντα καθώς και το πρόγραμμα επιχάλκωσης με προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού επιφανίων τμημάτων του νοσοκομείου ώστε να περιοριστούν οι μεταδώσεις επαφής .

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως : Τα μέτρα περιορισμού διασποράς των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την αξία του εμβολιασμού, την  διαχείριση του εργατικού ατυχήματος από έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες, την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων τις αρχές δειγματοληψίας και ασφαλούς μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων επίσης έγινε  επισήμανση βέλτιστων ιατρονοσηλευτικών πρακτικών όπως η  υγιεινή των χεριών  και ο καθετηριασμός  ουρήθρας .

Εισηγητές ήταν οι κ.κ  Οικονόμου Αικατερίνη Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος ,  Κουτσοδήμου Ιουλία Νοσηλεύτρια Τ.Ε., Ασημακοπούλου Γεωργία Νοσηλεύτρια Τ.Ε, Οικονόμου Γεωργία Βιοχημικός,Βουλγαρίδη Ιωάννα  Βιοπαθολόγος , Σαμαρίνας Μιχαήλ  Ουρολόγος , Κατσαφλιάκα Άννα Βιοπαθολόγος, Κουμούτσου Φλώρα Παθολόγος , Ιωάννης Γκαμπράνης Παθολογός.

Την οργανωτική επιτροπή του Σεμιναρίου αποτέλεσαν οι κ.κ.  ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗΣ  Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ΖΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας .

Το σεμινάριο παρακολούθησαν σε πρώτη φάση είκοσι οκτώνεοδιοριζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές και προβλέπεται η επανάληψη του με όσους από τους είδη υπηρετούντες υπαλλήλους το επιθυμούν.

Προηγούμενο άρθρο Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο ΜΕΑΛ
Επόμενο άρθρο Η ISOMAT χορηγός του 1ου Building Materials Forum!