Ειδήσεις

Μάξιμος: Έντονη η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βουκουρέστι


Το ελληνικό «οικονομικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο, από τους Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες. Οι ηγεμόνες ήταν Φαναριώτες και είχαν πολύ έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα οι Έλληνες, ιδιαίτερα στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, σε κοινότητες όπου άνθισε ο ελληνισμός, στη Βράϊλα, στην Κωνστάντζα και στο Βουκουρέστι, πρωτίστως. Αυτή την παράδοση τη συνεχίζει και σήμερα, μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον, μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται πολύ έντονα στη Ρουμανία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μέλος της Βουλής των Ελλήνων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδας» και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Διονυσόπουλο, αναφορικά με το ταξίδι που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Ρουμανία, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο.

 

Στον τόπο θυσίας των Ιερολοχιτών στο Δραγατσάνι

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας μας, ζήτησα και οργανώθηκε από τις ρουμανικές αρχές με άψογο τρόπο, μια επίσκεψη-προσκύνημα στο Δραγατσάνι πρώτα απ’ όλα, γιατί, από εκεί, από τη Μολδοβλαχία, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο. Και πραγματικά και οι ρουμανικές αρχές τιμούν το γεγονός αυτό, υπάρχει ένας οβελίσκος που έχει τοποθετηθεί εκεί σε ανάμνηση της μάχης και της θυσίας των Ιερολοχιτών, όπου καταθέσαμε στεφάνι. Υπήρχε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών, επίκαιρη ομιλία δική μου, επιμνημόσυνη δέηση από τη Ρουμάνικη Ορθόδοξη εκκλησία. Ήταν εκεί συνάδελφοι βουλευτές από το ρουμανικό κοινοβούλιο, βεβαίως ο ελληνικής καταγωγής, ο υπερδραστήριος βουλευτής Ντράγκο Ζήσοπολ -Ζησόπουλος στα ελληνικά- και ο δήμαρχος της πόλης. Ήταν μια συγκινητική, θα έλεγα, εκδήλωση και μάλιστα επισκεφθήκαμε και το πεδίο μάχης του Δραγατσανίου, που είναι σήμερα ένας εντυπωσιακός αμπελώνας, όπου η Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Ρουμανίας, έχει αγοράσει ένα τμήμα του αμπελώνα αυτού και έχει αναγείρει  μια εκκλησία, την οποία προτίθενται να την εγκαινιάσουν ως ναό αφιερωμένο στην Του Θεού Σοφία».

 

Η Αγία Σοφία στον «ναό της αθεΐας»

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Ρουμανίας, «μας δέχτηκε σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, που έγινε την περίοδο Τσαουσέσκου, για την ανέγερση του οποίου γκρεμίστηκαν εκκλησίες, συναγωγές, ιστορικά κτίρια νομίζω το είκοσι τοις εκατό της ιστορικής πόλης αν δεν κάνω λάθος. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το γεγονός που επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ρουμάνου Προέδρου, ο οποίος είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός, ότι παρουσιάζουμε τον τόμο για την Αγία Σοφία, σε ένα κτίριο που χτίστηκε ως ‘‘ναός της αθεΐας’’, από το καθεστώς Τσαουσέσκου. Σε αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, στην παρουσίαση που κάναμε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ήτανε ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ήταν πολλοί βουλευτές, όχι μόνο του ρουμανικού κοινοβουλίου, αλλά ήταν και βουλευτές που ήρθανε από Ορθόδοξες χώρες και δη από τη Μ. Ανατολή. Είχαμε βουλευτές από την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη και από τις γειτονικές χώρες, από τη Γεωργία και βεβαίως από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι ήταν πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα ρουμάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση, ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε συνεντεύξεις. Ήταν εκεί πολλά παιδιά της ελληνικής ομογένειας -και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι συνεχίζεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας».

 

Εκδήλωση για τα ελληνικά γράμματα

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνέχισε λέγοντας ότι «κατά ευτυχή συγκυρία κατά την εκεί παρουσία μας, στην ελληνική πρεσβεία, στο σπίτι της Ελλάδος, υπήρξε μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου, της ακαδημαϊκού Φιλίτη, το «Ελληνικό Βουκουρέστι», που είχα την τιμή να προλογίσω και να επαινέσω ιδιαίτερα το έργο που επιτελεί εδώ και 31 χρόνια, ο εκδοτικός οίκος ‘‘Ομόνοια’’, μιας σημαντικής Νεοελληνίστριας Ρουμάνας, της Έλενας Λάζαρ, η οποία δημιούργησε αυτό τον εκδοτικό οίκο, που εκδίδει ποιοτικά βιβλία, σημαντικές μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών, συγγραφέων και λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί ‘‘Τα άπαντα’’ του Καβάφη, έχουν εκδοθεί στη ρουμανική γλώσσα και στην ελληνική, έργα του Καζαντζάκη και πραγματικά μέσω αυτής της δράσης, του πολιτιστικού αυτού έργου που επιτελείται από τις εκδόσεις ‘‘Ομόνοια’’, νομίζω ότι προάγονται περαιτέρω οι Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις, που κρατούν βέβαια αιώνες.

Μάλιστα, επισκεφτήκαμε και την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ανεγέρθηκε το 1899 από έναν Κεφαλλονίτη ευπατρίδη, εθνικό ευεργέτη, τον Παναγή Χαροκόπο και νομίζω είναι μοναδική, ίσως, εκκλησία, γιατί συνδυάζει αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά εξωτερικά, είναι ένας ναός με κίονες που παραπέμπει σε ναό της αρχαίας Ελλάδας και στο εσωτερικό του είναι ένας βυζαντινός ναός. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, δεν είχε ξανατύχει να δω κάτι αντίστοιχο και δείχνει τελικά πόσο αυτός ο τόπος, ο μικρός, ο μέγας, που λέει και ο ποιητής, που είναι η Ελλάδα και αυτός ο μικρός λαός, απ’ όπου πέρασε αφήνει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα».

Προηγούμενο άρθρο Στο Καλαμάκι ο Θανάσης Παιδής
Επόμενο άρθρο Ο ενεργός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία