Ειδήσεις

Μάξιμος: Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός ΤΟΕΒ για εξοικονόμηση νερού και κόστους


«Στη Θεσσαλία το έντονο υδατικό πρόβλημα επιβάλει την ορθή διαχείριση του νερού και δεδομένης και της ακρίβειας που έχει επιφέρει στην ενέργεια σε όλη την Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο εκσυγχρονισμός στις υποδομές των ΤΟΕΒ μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης είναι αναγκαίος και μπορεί να επιφέρει μείωση στις καταναλώσεις του ρεύματος που χρησιμοποιείται για την άρδευση. Οφείλουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο και αν χρειαστεί να δημιουργήσουμε νέες δράσεις για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό και το ενεργειακό αποτύπωμα, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγικότητα, δίνοντας στους αγρότες μας πολύτιμες ανάσες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταουσάνης, όπου συνομίλησε με το προεδρείο για τα ζέοντα ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό και τους αγρότες αρδευτές.

Ο Θεσσαλός πολιτικός γνωρίζοντας την επιβάρυνση που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η αύξηση των τιμών της ενέργειας που χρησιμοποιείται για άρδευση λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, θέλησε να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις των εκπροσώπων των αγροτών ενός υγιούς Οργανισμού, αλλά και τις προτάσεις τους για τα θέματα διαχείρισης τόσο του αρδευτικού νερού όσο και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των χωραφιών τους.

Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, η άνοδος των τιμών στο ρεύμα έχει επιφέρει σημαντικό άχθος στην αγροτική παραγωγή και η επιδότηση του κράτους ήταν ένα μέτρο που πράγματι μετρίασε τις απώλειες στο εισόδημά τους. Ο ΤΟΕΒ Ταουσάνης διαχειρίζεται το νερό 70 γεωτρήσεων για να καλύψει με υπόγειο -κατά 80%- δίκτυο, περίπου 10.000 στρέμματα αρδευόμενων καλλιεργειών σε χωριά του Δήμου Λάρισας (Κοιλάδα, Μάνδρα, Ραχούλα, Κουτσόχερο, Κάστρο, Τερψιθέα) και του Δήμου Κιλελέρ (Μαυροβούνι, Κραννώνας, Μεσοράχη) και βασικός του στόχος είναι να προσφέρει επάρκεια νερού στις καλλιέργειες των μελών του. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα του νερού δεν είναι παντού η ίδια γεγονός που τους ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον και επιβάλει ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, άλλα και έργα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν να συνεχιστεί η αρωγή του κράτους στους λογαριασμούς του ρεύματος, άλλα και τη συνδρομή του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για να εγκαταστήσουν αυτοματισμούς στο δίκτυό τους, οι οποίοι, όπως υπολογίζουν μπορούν να επιφέρουν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος έως και 30% άλλα και οικονομία στο αρδευτικό νερό.

Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή το προεδρείο του ΤΟΕΒ και οι ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Υποδομών και Ενωσιακών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες που υφίστανται και ενημέρωσε τους παρόντες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταουσάνης κ. Γιώργος Διαμάντης, ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Παπαστυλιαννίδης, ο γραμματέας κ. Αχιλλέας Μπάγκας, το μέλος κ. Νίκος Παπαδόπουλος καθώς και το στέλεχος κ. Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος.

Προηγούμενο άρθρο Θανάσης Παιδής: Δώρο η παράσταση που γέμισε συναισθήματα τις καρδιές μας
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας