Ειδήσεις

Στην ετήσια γενική συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο Σωτήρης Νταφόπουλος


Στην κύρια τακτική γενική συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων,  στην έδρα της στον Παλαμά, παραβρέθηκε,  ως εκπρόσωπος του δημάρχου του Θανάση Νασιακόπουλου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Σωτήρης Νταφόπουλος.

Στη συνέλευση πήραν μέρος Καραγκούνηδες από όλη τη Θεσσαλία οι οποίοι ανήκουν σε συλλόγους Καραγκούνηδων εθνοτοπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα από τα χωριά και τις πόλεις της θεσσαλικής περιφέρειας,  αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα πού ζουν ή  έλκουν την καταγωγή τους από την Πεδινή Θεσσαλία.

Στην κύρια τακτική γενική συνέλευση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

–  απολογισμός απερχόμενου Αμφικτυονικού Συμβουλίου

–  πρόταση απόφαση για αντικατάσταση ισόβιων μελών

–  εκλογή νέων αιρετών μελών Αμφικτυονικού Συμβουλίου

–  απόφαση επί των προτάσεων για τον τόπο διοργάνωσης του μεθεπόμενου 9ου Ανταμώματος –  Συνεδρίου,  για παραλαβή της σημαίας το Σεπτέμβριο 2023 από το Προάστιο Σελλάνων Δήμου Παλαμά όπου θα γίνει το 8ο Αντάμωμα –  Συνέδριο.

Στο χαιρετισμό του ο Σωτήρης Νταφόπουλος ανέφερε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, ως εκπρόσωπος του Δήμου Κιλελέρ και προσωπικά του Δημάρχου μας Θανάση Νασιακόπουλου, να παρευρίσκομαι και να χαιρετίζω την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Συνέλευση που σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό των γηγενών και αυτόχθονων πληθυσμών της πεδινής Θεσσαλίας οι οποίοι είναι γνωστοί με το γεωγραφικό, λαογραφικό και ιστορικό όρο Καραγκούνηδες.

Η συνέλευσή  σας και το επικείμενο Αντάμωμα , είμαι πεπεισμένος, ότι για ακόμα μια φορά θα αναδείξουν σημαντικά στοιχεία από την πνευματική οικονομική και θρησκευτική ζωή των Καραγκούνηδων.

Εμείς οι  Καραγκούνηδες  οι οποίοι ως γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί της πεδιάδας της Θεσσαλίας και αποκλειστικά ελληνόφωνοι, έχουμε βαθιές ελληνικές ρίζες που φτάνουν εκεί που η ιστορία συναντά τους Θεσσαλικούς μύθους. Εμείς που διατηρούμε μέχρι και σήμερα τη διαφορετικότητα των ενδυμασιών και των πολιτισμικών στοιχείων κατά περιοχή, στοιχεία που παραπέμπουν στις αρχαίες Θεσσαλικές φυλές.

Εμείς οι Καραγκούνηδες με το δυναμικό μας παρόν δίνουμε ψυχή και ζωή σε αυτή τη Συνέλευση η οποία καταδεικνύει περίτρανα ότι το Καραγκούνικο στοιχείο είναι ζωντανό και ότι αποτελεί μία αξιόλογη πτυχή της Ελληνικής ιστορίας.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι παρά τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης παλαιότερα και τις επιρροές της σύγχρονης εποχής καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση μας.  Τα ήθη και τα έθιμά μας συγκινούν τους νέους και εμείς οι μεγαλύτεροι, ανεξαρτήτως φυλής και τόπου καταγωγής,  έχουμε την υποχρέωση να μπολιάσουμε τη νέα γενιά με τις ρίζες μας.

Φίλες και φίλοι τα Καραγκούνικα Ανταμώματα έχουν καθιερωθεί ως ένας κορυφαίος Ιστορικός και Πολιτιστικός θεσμός. Καταγραφούν αξιόπιστα στοιχεία της παράδοσης και της  λαογραφική μας κληρονομιάς.

Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Συκούριο ο Χρήστος Κέλλας
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάζεται η έκθεση «Blueprints Τσεχίας & Σταμπωτά Τυρνάβου Δρόμοι Παράλληλοι» στο Λαογραφικό Μουσείο