Ειδήσεις

Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που τιμούμε στις 03/12/22, θα πρέπει να αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση για την ευθύνη όλων μας να χτίσουμε τις συνθήκες για έναν κόσμο προσβάσιμο και βιώσιμο για τους ανθρώπους με αναπηρία. Έναν κόσμο που θα έχει συνειδητοποιήσει ότι οι δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι με την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας, είναι ακόμα πιο δύσκολες για κάθε άνθρωπο που παλεύει καθημερινά και με μία αναπηρία.

Αντί γι’ αυτό όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα άρθρα 13 και 61 του νόμου 4765/21 για το ΑΣΕΠ, καταδικάζει τους αναπήρους στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καταργώντας την προηγούμενη νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου με τον νόμο 4446/16κατοχυρώθηκε ότι το 10% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλύπτονται κατά προτεραιότητα από τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και κατά 5% από γονείς παιδιά ή αδέλφια αναπήρων με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Καταργεί επίσης, την υποχρεωτική πρόσληψη αναπήρων στο 2% των θέσεων των ιδιωτικών επιχειρήσεων.Ενώ υποκριτικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ακόμα και το γεγονός της αναπηρίας της μητέρας του για να φανεί φιλεύσπλαχνος.

Επιπλέον, η κυβέρνησή του δυσκόλεψε ακόμα πιο πολύ τη διαδικασίαπιστοποίησης της αναπηρίας,με την έναρξη, στις 16/09/22, της «νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας», όπως παρουσίασε τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης, διατυμπανίζοντας ότι πρόκειται για «μεταρρύθμιση» του συστήματος αναπηρικών παροχών από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ. Όμως τίποτα δεν άλλαξε, καμία μεταρρύθμιση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να απλουστευθεί και να συντομευθεί η ταλαιπωρία που περνούν τα ανάπηρα άτομα. Άρχισε απλώς να λειτουργεί μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.Δεν αύξησε το Ειδικό Σώμα των Ελεγκτών Ιατρών, δεν έδωσε κίνητρα για την εγγραφή ιδιωτών γιατρών, αλλά και γιατρών περισσότερων ειδικοτήτων, ώστε να μειωθεί τουλάχιστον ο χρόνος αναμονής για τον ορισμό των υγειονομικών επιτροπών.Σήμερα, λοιπόν, απαιτείται επιπλέον φυσική παρουσία του ανάπηρου ατόμου, καταρχάς για να παραλάβει την αρχική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας -χωρίς να υπολογίσουμε και την περίπτωση των όποιων ενστάσεων, ή αναθεωρήσεων της κάθε απόφασης- και στη συνέχεια, για να τις υποβάλει και πάλι ο ίδιος στον φορέα του, με νέα αίτηση, για την απονομή των παροχών που δικαιούται.

Οι άνθρωποι πολλές φορές χανόμαστε μέσα στα δικά μας προβλήματα. Όμως, νομίζω πως η ηθική και οικονομική κρίση που διανύουμε μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μας πολλά «κακώς κείμενα», τα οποία ενδεχομένως να έχουμε αποδεχτεί και να έχουμε συνηθίσει.

Με ευκαιρία τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εύχομαι να βρούμε όλοι το πιο ανθρώπινο πρόσωπό μας, αυτό της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης. Όσο για την Πολιτεία, ας αναλογιστεί τις ευθύνες που τη βαραίνουν, γιατί είναι πάρα, μα πάρα πολλές.

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Αντικατάσταση πεζοδρομίων στον Πυργετό
Επόμενο άρθρο Κέλλας από 1η Στρατιά: Ισχυρό Πυροβολικό, προϋπόθεση για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις