Ειδήσεις

Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΕΕ!


Η Επιτροπή Ειρήνη Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Πρόκειται για αποφάσεις που μυρίζουν μπαρούτι στο φόντο του πολύμηνου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη Ρωσία, που έχει περάσει σε τροχιά κλιμάκωσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Είναι η υλοποίηση και η συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022 και της νέας Στρατηγικής του Αντίληψης.

Οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποτελούν πολεμικό ανακοινωθέν κατά των λαών. Φανερώνουν την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι δεσμεύσεις για την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αποκαλύπτουν ότι η απαράδεκτη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα σφοδρών ανταγωνισμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ  με τη Ρωσία που επιδιώκει να εξασφαλίσει τα δικά της πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή, της στήριξης αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα προωθείται η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας του ΝΑΤΟ, η αποστολή επιπλέον στρατιωτικών μονάδων και πολεμικού υλικού. Μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα τα Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα, που χαρακτηρίζονται ως “στρατηγικής σημασίας” περιοχές. Η αλληλεγγύη στην Τουρκία, με αφορμή την επίθεση στην  Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο διάστημα, καθώς και το πολυφορεμένο πρόσχημα της “πάλης ενάντια στην τρομοκρατία” στρώνουν το έδαφος για νέες αιματηρές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ, ρίχνουν νερό στο μύλο της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Φανερώνουν τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τουρκία για τη διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε βάρος ακόμη και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού γιατί παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους συντάσσονται στρατηγικά με τους αμερικανονατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο βάζοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Κόντρα στην επικίνδυνη ευρωατλαντική προπαγάνδα, η ίδια η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι η απ’ άκρη σε άκρη αναβάθμιση των βάσεων και των υποδομών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, στοχεύει στην παραπέρα αναβάθμιση κι ενίσχυση των υποδομών της λυκοσυμμαχίας, έτσι ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η χρήση της Αλεξανδρούπολης για τη συγκέντρωση και προώθηση τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων στο πεδίο του πολέμου, η αναβάθμιση κι επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη Θεσσαλία, οι δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου με τη συμμετοχή και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα έργα επέκτασης στη βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο, που αποτελεί υποδομή – κλειδί στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία, αλλά και η ενίσχυση των βάσεων στο Άκτιο και στην Ανδραβίδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό λαό.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι δαπανώνται δισεκατομμύρια ευρώ για τους αμερικανονατοϊκούς εξοπλισμούς κατά άλλων λαών, την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την αβάσταχτη ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, την ενεργειακή φτώχεια. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης  για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων και υποδομών αποκαλύπτουν για πολλοστή φορά ότι οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν χέρι – χέρι και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών.

 

Σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η ενίσχυση της δράσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Για να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, κατά άλλων λαών. Για το κλείσιμο των αμερικανονατοικών βάσεων. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

 

Ο λαός έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να οικοδομήσει σχέσεις ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς!

 

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ – Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Παρασκευή 2/12
Επόμενο άρθρο Θανάσης Παιδής για νέα ΚΑΠ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές