Ειδήσεις

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων


Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 ανοίγει για το κοινό η περιοδική έκθεση “Ο σεισμός, όπως τον ζήσαμε εμείς!” που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και τα Γενικά Αρχεία Κράτους – Παράρτημα Λάρισας, μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Μία διαφορετική έκθεση με πρωταγωνιστή τις ιστορίες, τις βιωμένες μαρτυρίες ανθρώπων κάθε ηλικίας με επίκεντρο τους εκάστοτε σεισμούς που έγιναν στην πόλη της Λάρισας.

Ο Μύλος του Παππά ως “σιωπηλός μάρτυρας” πολλών ιστορικών γεγονότων της Λάρισας, γίνεται ο τόπος που φιλοξενεί αυτές τις μνήμες των σεισμών. Οπτικοακουστικό υλικό, εικόνες,  κείμενα, αντικείμενα, συνυφαίνονται σε μια απόπειρα να ξαναδούμε τις “δύσκολες στιγμές” της ιστορίας όπως αυτές μετασχηματίζονται σε ιστορική εμπειρία.

Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα ενός πολυσυλλεκτικού εγχειρήματος συγκέντρωσης μαρτυριών που ξεκίνησε αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό της Λάρισας, τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παράδοξη αυτή συνθήκη της διπλής επισφάλειας που βίωσαν τότε οι κάτοικοι της περιοχής, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας ενός πολυφωνικού αρχείου μαρτυριών (προφορικών και γραπτών) για τον σεισμό του 2021 αλλά και για προηγούμενα έτη.

  Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2022 – 1 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανδαισία δωρεάν εκδηλώσεων στον 11ο Μύλο των Ξωτικών και στην πόλη των Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Τα «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού» του Γιάννου Αιόλου στο ΔΩΛ